Η πανδημία του κορωνοϊού έκανε αναγνωρίσιμους αρκετούς επιστήμονες, οι οποίοι εμφανίζονται συχνά σε τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές και έχουν αποκτήσει μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αλλά αυτή η αύξηση της προβολής συνοδεύτηκε συχνά από επιθέσεις και παρενόχληση, τόσο στον online όσο και στον φυσικό κόσμο.

Το περιοδικό Nature έκανε έρευνα σε επιστήμονες, οι οποίοι ανέφεραν ότι δέχτηκαν απειλές βίας μετά από εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Οι συζητήσεις σχετικά με τα εμβόλια ήταν ο πλέον συνηθισμένος παράγοντας για να δεχθεί κάποιος ειδικός παρενόχληση.

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν ίδιες συμπεριφορές όταν συζητούσαν για την κλιματική αλλαγή ή προηγούμενες εκστρατείες εμβολιασμού.

Η έρευνα σε 321 επιστήμονες που εργάζονται σε τομείς σχετικούς με την πανδημία διαπίστωσε ότι περισσότεροι από το ένα πέμπτο είχαν δεχθεί απειλές σωματικής ή σεξουαλικής βίας.

Αν και αυτό δεν είναι αντιπροσωπευτικό όλων των επιστημόνων και δεν μπορεί να αποκαλύψει με ακρίβεια το μέγεθος της παρενόχλησης, ρίχνει μια ματιά σε μερικές από τις προσωπικές εμπειρίες εκείνων που εμφανίστηκαν στο κοινό για να δώσουν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μάλιστα, εξι άτομα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι είχαν δεχθεί σωματική επίθεση μετά από εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Μερικές από τις πιο ακραίες περιπτώσεις είναι γνωστές: Ο κορυφαίος Βέλγος ιολόγος καθηγητής Marc Van Ranst οδηγήθηκε και έζησε σε κρησφύγετο της αστυνομίας, καθώς έγινε στόχος ενός ακροδεξιού εκπαιδευμένου ελεύθερου σκοπευτή, ο οποίος αψήφησε τα lockdown και απείλησε να τον σκοτώσει.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Μεγάλης Βρετανίας, καθηγητής Chris Whitty, δέχθηκε επίθεση σε ένα πάρκο από έναν 24χρονο κτηματομεσίτη, ενώ σε δύο επιφανείς Γερμανούς επιστήμονες ταχυδρομήθηκαν μπουκάλια με διαυγές υγρό, με την ένδειξη «θετικά» και ένα σημείωμα που τους έλεγε να τα πιουν.

Η Αμερικανίδα γιατρός λοιμωδών νοσημάτων Krutika Kuppalli, η οποία έδωσε συνεντεύξεις στα εθνικά μέσα ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και κατέθεσε σε επιτροπή του Κογκρέσου, είπε στο Nature ότι είχε δεχθεί τηλεφωνικά απειλές για τη ζωή της, στο σπίτι της.

Αλλά και στην Ελλάδα, αρκετοί επιφανείς επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους, όπως ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν φοβάμαι και δεν τρομοκρατούμαι».