Σε μια προσπάθεια να μειώσει τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ζήτησε από τους κατασκευαστές τροφίμων και τα εστιατόρια της χώρας να μειώσουν την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιούν κατά 12%.

Οι εθελοντικές, βραχυπρόθεσμες συστάσεις είναι απαραίτητες, είπε ο Οργανισμός, επειδή περισσότερο από το 70% της συνολικής πρόσληψης νατρίου προέρχεται από αλάτι κατά την παρασκευή τροφίμων και την εμπορική προετοιμασία φαγητών.

Οι νέοι στόχοι επιδιώκουν τη μείωση της μέσης πρόσληψης νατρίου από περίπου 3.400 mg/ημέρα σε 3.000 mg/ημέρα μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια, όπως ανέφερε η επίτροπος του FDA Δρ Janet Woodcock, MD και η Δρ Susan Mayne, διευθύντρια του Κέντρου Ασφάλειας και Εφαρμοσμένης Διατροφής του FDA.

Ενώ το συνιστάμενο ημερήσιο όριο για άτομα 14 ετών και άνω είναι 2.300 mg/ημέρα, οι Δρ Woodcock και Mayne είπαν ότι «ακόμη και αυτές οι μικρές μειώσεις που θα γίνουν αργά τα επόμενα χρόνια θα μειώσουν σημαντικά τις ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή».

Ο FDA ανακοίνωσε για πρώτη φορά συστάσεις για τη μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε νάτριο το 2016.

Από τότε, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη μειώσει εθελοντικά την περιεκτικότητα σε αλάτι των διατροφικών προϊόντων τους, «κάτι που είναι ενθαρρυντικό, αλλά απαιτείται πρόσθετη υποστήριξη, σε όλα τα είδη τροφίμων, για να βοηθηθούν οι καταναλωτές να παραμείνουν στα συνιστάμενα όρια νατρίου», ανέφεραν οι δύο γιατροί.

Η νέα οδηγία θέτει βραχυπρόθεσμους στόχους τους οποίους η βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να προσπαθήσει να επιτύχει το συντομότερο δυνατό, για να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της δημόσιας υγείας, ανέφερε ο Οργανισμός.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με τη βιομηχανία τροφίμων καθώς παρακολουθούμε την περιεκτικότητα σε νάτριο των τροφίμων που διατίθενται για να αξιολογήσουμε την πρόοδο. Στο μέλλον, σχεδιάζουμε να εκδώσουμε αναθεωρημένους, επόμενους στόχους για περαιτέρω μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο σταδιακά και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στη μείωση της πρόσληψης νατρίου του πληθυσμού», ανέφεραν οι δύο γιατροί του FDA.