Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, θα πρέπει να αντιμετωπίσει κατηγορίες ανθρωποκτονίας για τον ρόλο του στον δυσθεώρητο αριθμό νεκρών από την πανδημία στη χώρα της Νοτίου Αμερικής, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης της Γερουσίας για την αντιμετώπιση της Covid-19 στη Βραζιλία.

Το έγγραφο των 1.078 σελίδων, που δημοσιεύτηκε από τα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την ειδική επιτροπή μέχρι την επόμενη εβδομάδα και μπορεί να τροποποιηθεί από τους γερουσιαστές.

Αλλά το προσχέδιο του κειμένου περιγράφει την αδιαφορία, την ανικανότητα και την αντιεπιστημονική άρνηση της κατάστασης που πολλοί πιστεύουν ότι έχει καθορίσει την απάντηση της κυβέρνησης Bolsonaro στην πανδημία που έχει σκοτώσει περισσότερους από 600.000 Βραζιλιάνους.

Η «σκόπιμη και συνειδητή» απόφαση του Bolsonaro να καθυστερήσει την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 καταδίκασε άσκοπα χιλιάδες πολίτες σε πρόωρο θάνατο, υποστηρίζει η έκθεση: «Τα μαθηματικά της κατάστασης ήταν σαφή: όσο περισσότερες μολύνσεις, τόσο περισσότεροι θάνατοι. Χωρίς τα εμβόλια η θνησιμότητα θα ήταν τεράστια, όπως και αποδείχθηκε», αναφέρει το έγγραφο.

Η έκθεση είναι καρπός μιας εξάμηνης έρευνας του Κογκρέσου για την πανδημία στη Βραζιλία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 και μόλις τώρα αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχο χάρη στις προσπάθειες της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαίοι αξιωματούχοι και σύμμαχοι του Bolsonaro, συμπεριλαμβανομένων των πρώην και νυν υπουργών Υγείας, κατέθεσαν σε εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας, εν μέσω της αυξανόμενης οργής του κοινού για τη συμπεριφορά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το σχέδιο της έκθεσης κατηγορεί τον ακροδεξιό ηγέτη της Βραζιλίας για συνολικά 11 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, υποκίνησης σε εγκλήματα και τσαρλατανισμό, για την «επίμονη» προώθηση αναποτελεσματικών θεραπειών, όπως το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη.

Όμως ο πιο σοβαρός ισχυρισμός είναι ότι η απόρριψη προτάσεων για προμήθεια εμβολίων κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας στη Βραζιλία ισοδυναμούσε με φόνο. Η έκθεση αναφέρει: «Παρά τα εμβόλια που προσφέρθηκαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέλεξε να μην τα αγοράσει, μια απόφαση που ήταν αντίθετη με όλες τις επιστημονικές μελέτες που κατέδειξαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους και ενάντια στις συμβουλές όλων των επιδημιολόγοι που δήλωναν σε καθημερινή βάση ότι μόνο τα εμβόλια θα σώσουν ζωές. Η απόφαση να μην αποκτηθούν εμβόλια μεταξύ των μηνών Ιουλίου 2020 και Ιανουαρίου 2021, η οποία δεν είχε καμία τεχνική ή επιστημονική βάση και αντιτιθόταν στις συστάσεις των διεθνών υγειονομικών αρχών, κατέληξε να σκοτώσει χιλιάδες Βραζιλιάνους που αναμφίβολα θα τα είχαν χρησιμοποιήσει».