Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ελληνικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών παρουσίασε ​ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά την αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων, την ασφάλειά τους και τον σημαντικότατο ρόλο τους στην ανάσχεση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας:

«Τα δύο πολύ σημαντικά μηνύματα είναι ότι τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο, δηλαδή νοσηλεία σε ΜΕΘ, διασωληνώσεις και θάνατο σε όλες τις ηλικίες.

​»Δηλαδή, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες. Φυσικά το μεγαλύτερο όφελος διατηρείται στους ηλικιωμένους, οι οποίοι εμφανίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

​»Δεν σας είπα, όμως, αυτό που νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο. Με βάση αυτά τα δεδομένα που μόλις σας έδειξα, υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου περίπου 8.400 θανάτους.

​»Πρακτικά, και θα το επαναλάβω με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πως χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε περίπου 8.400 παραπάνω θανάτους από αυτούς που έχουμε.

​»Σχετικά με τις ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις, τα αντίστοιχα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει περίπου 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και περίπου 5.530 διασωληνώσεις.

»Ακόμα περισσότερο, εάν κανείς κάνει την ανάλυση και υπολογίσει ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμού μας μέχρι τα μέσα Ιουλίου, θα είχαμε σήμερα 1200 λιγότερους θανάτους.

»Ενόψει της χειμερινής περιόδου, μιας περιόδου στην οποία αναμένεται να αυξηθεί η κυκλοφορία τόσο του ιού όσο και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη Δημόσια Υγεία της πατρίδας μας είναι νομίζω προφανής.

»Χιλιάδες νοσηλείες, χιλιάδες σοβαροί νόσοι, διασωληνώσεις, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί.

»Επίσης, τα ευρήματα αυτά τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος για τη Δημόσια Υγεία, το οποίο μπορούμε να πετύχουμε, επιτυγχάνοντας υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην πατρίδα μας σε όλες τις ηλικίες, αλλά ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο.

»Αυτοί οι αριθμοί που σας έδειξα σήμερα των ζωών που σώθηκαν, των διασωληνώσεων και των ΜΕΘ που γλιτώσαμε κυρίως στις ομάδες αυξημένης ηλικίας, θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Και η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη.

»Δεδομένα από τη Ρουμανία, ίσως τα έχετε δει, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν τους 500 ανθρώπους ανά ημέρα εχθές.

»Στη Ρωσία με ένα 34% περίπου του πληθυσμού να υπολογίζεται πλήρως εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μία ημέρα εχθές.

»Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και εδώ στην πατρίδα μας με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας.

»Η ανάγκη ενίσχυσης εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική. Νομίζω είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα της σημερινής μου έκτακτης παρουσίας.

»Σε εθνικό επίπεδο, η προστασία της Δημόσιας Υγείας μπορεί να επιτευχθεί πρώτα από όλα με τις παρεμβάσεις πρόληψης, τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ εμείς θα συνεχίσουμε τη συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των περιοχών όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και βέβαια την αποφυγή περεταίρω διασποράς του ιού.

»Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά. Περισσότερα από 6.500.000.000 δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πλέον αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ελληνικά δεδομένα».

Δείτε όλη την παρουσίαση της μελέτης εδώ.