Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολότερα την Covid-19, ακόμη στην ήπια μορφής της, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 500 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Έφηβοι και ενήλικες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν περισσότερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων βήχα και δύσπνοιας, σε σχέση με εκείνους που είχαν φυσιολογικό βάρος.

«Ακόμα και όταν μολύνονται με παρόμοιες ποσότητες ιού, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Pia Pannaraj, ειδική παιδικών μολυσματικών ασθενειών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

«Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 όλων και ιδιαίτερα των υπέρβαρων και παχύσαρκων, είναι σημαντικός για την πρόληψη της σοβαρής Covid-19», πρόσθεσε.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερη νόσηση επειδή συνδέεται με άλλες παθήσεις που είναι γνωστό ότι κάνουν τους ανθρώπους πιο άρρωστους, όταν προσβάλλονται από τον ιό, εξήγησε η Δρ Pannaraj: «Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να είναι στην αρχή διαβήτη, καρδιακών ή άλλων χρόνιων παθήσεων που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», πρόσθεσε.

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει να κάνετε λιγότερο απειλητική για τη ζωή σας τη νόσο, σε περίπτωση που κολλήσετε τον κορωνοϊό, είπε η Δρ Pannaraj: «Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με υγιεινή διατροφή και άσκηση είναι ευεργετική για πολλούς λόγους. Το να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε λοιμώξεις όπως η Covid-19 είναι ένας ακόμη λόγος».

Περίπου τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων σε αυτή τη νέα μελέτη ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα-παρόμοια με τα ποσοστά των ενηλίκων στον δυτικό κόσμο, σημείωσαν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σοβαρότητα της Covid-19 σε παιδιά κάτω των 12 ετών δεν επηρεάστηκε από το υπερβολικό βάρος. Αλλά για εφήβους και ενήλικες, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν περισσότερα συμπτώματα από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, όπως περισσότερο βήχα και δύσπνοια.

Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έφηβοι ήταν πιο πιθανό να έχουν συμπτώματα από τους έφηβους με φυσιολογικό βάρος (67% έναντι 34%) και είχαν μεγαλύτερης διάρκειας αναπνευστικά συμπτώματα (μέσος όρος 7 ημέρες έναντι 4 ημερών), σε σύγκριση με τους έφηβους με φυσιολογικό βάρος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Influenza and Other Respiratory Viruses.