Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι έως και 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, επιμένοντας ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς.
Έγγραφο του ΠΟΥ την Πέμπτη υπολόγισε ότι από τα 135 εκατομμύρια υγειονομικό προσωπικό στον κόσμο, «μεταξύ 80.000 και 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης έχουν πεθάνει από Covid-19 την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021».
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της νόσου, ενώ παράλληλα κατήγγειλε την ανισότητα στη διάθεση των εμβολίων: «Στοιχεία από 119 χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο δύο στους πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας παγκοσμίως είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αλλά φυσικά αυτός ο μέσος όρος καλύπτει τεράστιες διαφορές μεταξύ χωρών», ανέφερε.
«Στην Αφρική, λιγότεροι από ένας στους 10 εργαζόμενους στην Υγεία έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Καλούμε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας σε κάθε χώρα θα έχουν προτεραιότητα στα εμβόλια κατά της Covid-19, μαζί με άλλες ομάδες που κινδυνεύουν».
Η Annette Kennedy, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, είπε ότι η οργάνωση θρηνεί για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχασαν τη ζωή τους – «πολλοι άσκοπα, πολλοί τους οποίους θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει».
«Είναι μια συγκλονιστική κατηγορία κατά των κυβερνήσεων. Είναι μια συγκλονιστική κατηγορία για την παράλειψη του καθήκοντος να προστατεύουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν κάνει την απόλυτη θυσία, δίνοντας τη ζωή τους», συνέχισε.
Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να έχει εμβολιάσει τουλαχιστον το 40% του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους, αλλά Δρ ο Tedros είπε ότι 82 χώρες κινδυνεύουν τώρα να χάσουν αυτόν τον στόχο, κυρίως λόγω ανεπαρκούς προσφοράς εμβολίων.
Η Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 4,9 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίστηκε η επιδημία στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 242 εκατομμύρια κρούσματα.