Η παρακολούθηση αστείων memes –μια αστεία εικόνα, βίντεο ή gif που εξαπλώνεται στο διαδίκτυο και ειδικά στα social media- μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι και να αντιμετωπίσουν το άγχος της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, εξέτασε 748 άτομα τον Δεκέμβριο του 2020 για το πώς μια ποικιλία από memes επηρέασαν τα συναισθήματά τους.
«Καθώς η πανδημία συνέχιζε την πορεία της, γινόταν όλο και πιο ενδιαφέροντας για μένα ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα memes ειδικά, ως τρόπο σκέψης για την πανδημία», δήλωσε η Δρ Jessica Gall Myrick, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
Αφού μέτρησαν πόσο νευρικός ή αγχωμένος ένιωθε κάθε συμμετέχοντας, οι ερευνητές έδειξαν σε μια ομάδα τρία τυχαία επιλεγμένα memes – μερικά από τα οποία είχαν λεζάντες σχετικά με τον κορωνοϊό. Σε μια ξεχωριστή ομάδα ελέγχου προβλήθηκε απλό κείμενο χωρίς εικόνα.
Τα άτομα και από τις δύο ομάδες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν αυτό που είδαν με βάση το χιούμορ του, καθώς και τα επίπεδα άγχους και θετικών συναισθημάτων, όπως ηρεμία, χαλάρωση και ευτυχία, που ένιωσαν μετά.
Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν πόσο τα social media τους ώθησαν να σκεφτούν άλλες πληροφορίες που γνώριζαν για τον κορωνοϊό, την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία και το πόσο αγχωμένοι αισθάνονταν για την πανδημία.
«Διαπιστώσαμε ότι η προβολή ακόμη και μόνο τριών memes μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το άγχος της ζωής κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας», είπε η Δρ Myrick.
Όσοι είδαν τα memes ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα θετικών συναισθημάτων από εκείνους που δεν είδαν και σε όσους έδειξαν memes με λεζάντες που σχετίζονται με την Covid-19 ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους.
Επιπλέον, οι άνθρωποι που είδαν memes που σχετίζονται με την Covid-19 σκέφτηκαν πιο βαθιά το περιεχόμενο που είχαν δει και ένιωσαν πιο σίγουροι για την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Η Δρ Myrick είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με αγχωτικά θέματα της δημόσια ζωής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεξεργάζονται τις πληροφορίες, χωρίς να επιβαρύνονται συναισθηματικά από αυτές.