Παρότι την περσινή χρονιά η γρίπη ήταν σχεδόν εξαφανισμένη, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και των lockdown,  φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά – οι ειδικοί αναμένουν έξαρση, καθώς δεν αποκτήθηκε ανοσία από μέρους του πληθυσμού το περασμένο έτος. Περισσότερα για το ζήτημα ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου:

​«Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύνου με τη σύγχρονη λοίμωξη με δύο ιούς, λόγω της συν- κυκλοφορίας τους, δηλαδή της Covid – 19 και του ιού της γρίπης.

​»Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έγινε στην αρχή της επιδημίας, όταν ακόμη κυκλοφορούσε ο ιός της γρίπης και αναφέρεται από την επικεφαλής του συστήματος υγείας Jenny Harries, έχει καταγραφεί ότι η συνλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

​»Όπως η συν-λοίμωξη, επαναλαμβάνω του ιού της γρίπης και του ιού Covid, διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν.

​»Το σύστημα υγείας της Βρετανίας φιλοδοξεί να εμβολιάσει αυτήν την περίοδο 30 εκατομμύρια άτομα για τη γρίπη. Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου μερικές χιλιάδες πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις, ένας αριθμός που υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα βλέποντας κανείς τα επί μέρους ποσοστά των εμβολιασμών, των αριθμών των εμβολίων κατά ομάδες, διαπιστώνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει.

»Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη. Όταν είναι 4.000 εμβολιασμοί εγκύων, 5.000 εμβολιασμοί παχύσαρκων ατόμων ενηλίκων και παιδιών, όπως και 20.000 υγειονομικών.

»Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη.

»Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον.

»Θα ήθελα να πω ότι μόλις πριν λίγες ώρες, το ECDC δημοσίευσε ένα μήνυμα απευθυνόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Μία μορφή γρίπης, η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα».