Νέα στοιχεία δείχνουν τη σημασία της παροχής βοήθειας ψυχικής υγείας σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι τα συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με αλλαγές στον πλακούντα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Epigenomics, δείχνουν ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δραστηριότητα των γονιδίων.

Το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι ασυνήθιστα στις μέλλουσες μητέρες, με την κατάθλιψη να επηρεάζει περίπου 1 στις 10 εγκυμοσύνες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων.

Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ήδη ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα παιδί αργότερα στη ζωή του. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με συμπεριφορικές και συναισθηματικές διαταραχές κατά την παιδική ηλικία και μια άλλη διαπίστωσε ότι αύξησε τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.

Για τη διερεύνηση του άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές αξιολόγησαν 301 έγκυες γυναίκες από 12 κλινικές στις Ηνωμένες Πολιτείες που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενη κλινική μελέτη.

Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο του στρες και της κατάθλιψης. Συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο άλλες πέντε φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Λίγο μετά τον τοκετό, οι ερευνητές πήραν δείγματα ιστού από τον πλακούντα και πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση.

Ο σκοπός της μελέτης του πλακούντα, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Markos Tesfaye, είναι ότι οι χημικές αλλαγές μπορούν να ρυθμίσουν εάν ένα κοντινό γονίδιο μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χημικές τροποποιήσεις στον πλακούντα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στους ιστούς του εμβρύου, όπως ο εγκέφαλος, σύμφωνα με τον ερευνητή. Επίσης, ο πλακούντας είναι γνωστός για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Η ομάδα βρήκε 16 περιοχές όπου οι αλλαγές στο εξωτερικό του DNA του πλακούντα συνδέθηκαν με κατάθλιψη στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Βρήκαν επίσης δύο τομείς όπου αυτές οι αλλαγές συνδέθηκαν με το άγχος στο τρίτο τρίμηνο.

«Η κατάθλιψη της μητέρας αφήνει σήματα στον πλακούντα σε γονίδια κρίσιμα για τον προγραμματισμό του εγκεφάλου του εμβρύου», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Fasil Tekola-Ayele, από το Εθνικό Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης Eunice Kennedy Shriver.

Δύο από τις χημικές αλλαγές που συνδέονται με την κατάθλιψη ήταν κοντά σε γονίδια που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και σε νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο είναι ευαίσθητο στην κατάσταση της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι οι έγκυες θα πρέπει να επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.