Η κατανάλωση περισσότερων από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζεται με λιγότερα προβλήματα στο ήπαρ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη είναι πιθανώς η πιο αυστηρή ματιά μέχρι σήμερα σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία του ήπατος. Βασίστηκε σε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής που εξέτασε κατοίκους των ΗΠΑ για το τι τρώνε και πίνουν.

«Αυτά τα στοιχεία είναι τα πιο κοντινά που έχουμε μεταξύ του τι τρώνε ή πίνουν οι άνθρωποι και της υγείας του συκωτιού τους», δήλωσε ο Δρ Elliot Tapper, επίκουρος καθηγητής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περίπου 4.500 ασθενείς που είχαν συμμετάσχει στην έρευνα το 2017-2018. Οι συμμετέχοντες ήταν 20 ετών και άνω, με μέση ηλικία τα 48. Το 73% ήταν υπέρβαροι – περίπου ο μέσος όρος στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της ύπαρξης λίπους στο ήπαρ. Βρήκαν όμως μια σχέση μεταξύ του καφέ και της δυσκαμψίας του ήπατος.

Όσοι έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερη μέτρηση ηπατικής ακαμψίας – η δυσκαμψία μεγαλύτερη από 9,5 kilopascals είναι σημάδι ηπατικής ίνωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.

«Υπάρχουν ηπατολόγοι σε όλο τον κόσμο που συνιστούν ενεργά την κατανάλωση καφέ – θα αισθανθούν περισσότερο σίγουροι για την πρότασή τους μετά από αυτά τα δεδομένα», είπε ο Δρ Tapper: «Για τους ασθενείς που ενδιαφέρονται πολύ για ένα φυσικό συμπλήρωμα, για να αισθάνονται ότι παίρνουν ενεργό ρόλο στην υγεία του συκωτιού τους, θα τους πω να αποφεύγουν τους υδατάνθρακες και να αυξάνουν την άσκησή τους – και ότι είναι εντάξει να προσθέσουν καφέ στην καθημερινότητά τους».

Σε μια μελέτη βασισμένη σε βάση δεδομένων της Μεγάλης Βρετανίας διαπιστώθηκε ότι ο καφές φαινόταν να προστατεύει από τη χρόνια ηπατική νόσο, δήλωσε ο Δρ Nathan Davies, καθηγητής βιοχημείας στο Ινστιτούτο για την Υγεία του Ήπατος και του Πεπτικού Συστήματος στο University College του Λονδίνου.

Επισήμανε ότι ενώ διαφορετικοί τύποι και τρόποι παρασκευής καφέ επηρεάζουν την ποσότητα της καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι, όλα τα φλιτζάνια καφέ σε αυτή τη μελέτη αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο.