Η αντίδραση της Σουηδίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ανακοίνωσε η επιτροπή που διερευνά την απάντηση της χώρας στην πανδημία.

Η πρώιμη στρατηγική της Σουηδίας, η οποία προκάλεσε συζητήσεις καθώς απέφυγε τα lockdown και μέτρα όπως οι μάσκες και μόνο σταδιακά αυστηροποίησε τους περιορισμούς, έκανε τη χώρα εξαίρεση τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, όταν πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη επέλεξαν να εφαρμόσουν αυστηρότερους περιορισμούς.

Η επιτροπή είπε ότι θα εξετάσει τη στρατηγική της Σουηδίας να μην εφαρμώσει lockdown στην τελική της έκθεση, αλλά σημείωσε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματά της έδειξαν ότι τα μέτρα εισήχθησαν καθυστερημένα, τόσο σε σχέση με τους σκανδιναβικούς γείτονες της χώρας όσο και με την εξάπλωση του ιού στη Σουηδία την άνοιξη του 2020.

«Ο χειρισμός της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από βραδύτητα ανταπόκρισης», ανέφερε η επιτροπή: «Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή για να σταματήσουν ή ακόμη και να περιορίσουν ουσιαστικά την εξάπλωση του ιού στη χώρα».

Η επιτροπή, που διορίστηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πιέσεων από το κοινοβούλιο, σημείωσε επίσης ότι χρειάστηκε «πολύ πολύς χρόνος» για να δημιουργηθεί επαρκής δυνατότητα τεστ, αρχικά μόνο σε στοχευμένες ομάδες, όπως το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αρχές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντικές συστάσεις στους πολίτες να κρατούν αποστάσεις και να πλένουν τα χέρια τους και οι δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανοιχτοί, με την κυβέρνηση να αφήνει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στην Υπηρεσία Υγείας και τον επικεφαλής επιδημιολόγο της, Anders Tegnell.

Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορωνοϊό, πολλούς περισσότερους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές που εφάρμοσαν αυστηρότερα μέτρα.

Η στρατηγική της για την πανδημία υπήρξε αμφιλεγόμενη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι επικριτές τη χαρακτήρισαν απερίσκεπτη και σκληρή, ειδικά για τους ποιο ευάλωτους πληθυσμούς, αν και υπήρξαν και κάποια θετικά σχόλια για το ότι ήταν πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Η επιτροπή που διερευνά την αντίδραση του κορωνοϊού δεν έχει καμία νομική εξουσία πέρα ​​από τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της, με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας της Σουηδίας να χειρίζεται παρόμοιες καταστάσεις.