Οι κάτοικοι της Τόνγκα σπεύδουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, καθώς το νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα την περασμένη Παρασκευή.

Η λοίμωξη εντοπίστηκε σε ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο που είχε φτάσει με πτήση επαναπατρισμού από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρωθυπουργός της Τόνγκα Pohiva Tu’i’onetoa προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, το Τονγκαταπού θα πρέπει να θεωρούν πιθανό το lockdown την επόμενη εβδομάδα.

Η Τόνγκα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που δεν είχαν καταγράψει κρούσματα κορωνοϊού. Πάνω από 100.000 άνθρωποι ζουν στο νησιωτικό κράτος, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της Τόνγκα έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, ο επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού Afu Tei δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι είχαν εμφανιστεί σε κέντρα εμβολιασμού για να λάβουν τα εμβόλια τους, μετά την είδηση του πρώτου κρούσματος.

Το άτομο που βρέθηκε θετικό ήταν μεταξύ των 215 ατόμων που επέβαιναν σε πτήση επαναπατρισμού από το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Ανάμεσά τους, κάποια μέλη της ολυμπιακής ομάδας της Τόνγκα που είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας είπε ότι το άτομο είχε εμφανιστεί αρνητικό στο τεστ προτού φύγει από τη χώρα.

Ωστόσο, οι αρχές στην Τόνγκα δήλωσαν ότι βρέθηκε θετικός σε ένα τεστ ρουτίνας την Πέμπτη, το οποίο έγινε ενώ βρίσκονταν σε υποχρεωτική καραντίνα.

Ο Siale Akau’ola, διευθύνων σύμβουλος του υπουργείου Υγείας της Τόνγκα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ταξιδιώτης είχε κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου στα μέσα Οκτωβρίου και έτσι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αρρωστήσει σοβαρά.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε λάβει συμβουλές να μην επιβάλει άμεσο lockdown «επειδή ο ιός θα πάρει περισσότερες από τρεις ημέρες για να αναπτυχθεί σε κάποιον που τον κόλλησε, προτού γίνει μεταδοτικός. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που περισσότεροι άνθρωποι επιβεβαιωθεί ότι έχουν τον ιό», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της πανδημίας, περισσότερα από 246 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ωστόσο, ο ιός δεν έχει «φτάσει» ακόμη σε ορισμένα νησιωτικά κράτη στον Ειρηνικό, όπως το Τουβαλού. Άλλες χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν δεν έχουν ακόμη αναφέρει κρούσματα, αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ιός μπορεί να είναι παρών, ακόμα κι αν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.