Τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν πρόσφατη μολυνθεί από τον κορωνοϊό, είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν εκ νέου σε σύγκριση με εκείνους που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και δεν είχαν προηγούμενη λοίμωξη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία έκθεση του CDC, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προσφέρει υψηλότερο, ισχυρότερο και πιο σταθερό επίπεδο ανοσίας κατά της νοσηλείας από Covid-19, σε σχέση με τη μόλυνση από τον ιό, για τουλάχιστον έξι μήνες.

«Έχουμε πλέον πρόσθετα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη σημασία των εμβολίων κατά της Covid-19, ακόμη και αν είχατε προηγούμενη λοίμωξη», δήλωσε η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια του CDC.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει περισσότερα στο σύνολο των γνώσεων που υπογραμμίζουν την προστασία των εμβολίων έναντι της σοβαρής νόσου από Covid-19», είπε: «Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης παραλλαγών του, είναι με εκτεταμένο εμβολιασμό και με μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι».

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερες από 201.000 νοσηλείες σε 187 νοσοκομεία σε εννέα πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 2 Σεπτεμβρίου. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα με προηγούμενη λοίμωξη πριν από 3 έως 6 μήνες είχαν περίπου 5 1/2 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν και πάλι θετικό τεστ σε σχέση με εκείνους που εμβολιάστηκαν πλήρως πριν από 3 έως 6 μήνες με το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna. Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα και όταν εξέτασαν μόνο τους μήνες που η παραλλαγή Δέλτα ήταν το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού.

Είναι σημαντικό, σημείωσε η ερευνητική ομάδα, να σημειωθεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς η ανοσία εξασθενεί. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν την επαγόμενη από λοιμώξεις και την προκαλούμενη από εμβόλια ανοσία όσο περνάει ο καιρός κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγραψαν.

Απαιτείται επίσης πρόσθετη έρευνα για το εμβόλιο της Janssen (Johnson & Johnson), έγραψαν. Σε όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Janssen συνιστάται επί του παρόντος να λάβουν αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Συνολικά, «όλοι όσοι είναι σε κατάλληλη ηλικία θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένων των μη εμβολιασμένων ατόμων που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν», κατέληξε η ερευνητική ομάδα.