Ο Στρατός της Αυστρίας εκπαίδευσε με επιτυχία δύο σκύλους στο να εντοπίζουν τον κορωνοϊό με την όσφρησή τους, προσθέτοντας στο πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό φορέων του ιού με μεγάλη επιτυχία.

Δοκιμές σε όλο τον κόσμο, από την Ταϊλάνδη μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ισχυρή όσφρησή τους για να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό με υψηλό βαθμό ακρίβειας, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τακτικά ως πρόσθετη γραμμή ασφαλείας σε εκδηλώσεις με πολύ κόσμο και σημεία εισόδου στα σύνορα των χωρών.

Τα αεροδρόμια στη Φινλανδία άρχισαν να χρησιμοποιούν σκύλους για τον έλεγχο των αφίξεων για κορωνοϊό ήδη από την περσινή χρονιά και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα του καλύτερου φίλου του ανθρώπου και στην πανδημία.

Οι αυστριακές αρχές έχουν πλέον εκπαιδεύσει πλήρως δύο σκύλους, ένα βελγικό ποιμενικό και ένα ροτβάιλερ για να ανιχνεύουν το άρωμα του κορωνοϊού – για να τα καταφέρουν χρειάστηκε να μυρίσουν περισσότερα από 3.000 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων και χρησιμοποιημένων μασκών. Οι δύο τετράποδοι ειδικοί έχουν ποσοστό επιτυχίας «πολύ πάνω από 80%», όπως ανέφερε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Klaudia Tanner.

«Γνωρίζουμε από καιρό ότι οι σκύλοι μας μπορούν να εντοπίσουν με βάση τη μυρωδιά πολύ καλά διάφορα υλικά… Αλλά αυτό που πετύχαμε εδώ είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο σκύλος χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία στον εντοπισμό άλλων υλικών, ώστε να εκπαιδευτεί για περίπου δύο εβδομάδες και να μπορεί να αντιλαμβάνεται ποια δείγματα έχουν κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα, θέλει άλλους τρεις μήνες για να εκπαιδευτεί πλήρως, είπε ο επικεφαλής του Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων του Στρατού, συνταγματάρχης Otto Koppitsch, στην ίδια συνέντευξη τύπου.

Η Αυστρία δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για να χρησιμοποιήσει σκύλους εκπαιδευμένους στην ανίχνευση του κορωνοϊού, αλλά σκοπεύει να βοηθήσει στην εκπαίδευση ανθρώπων σε άλλες χώρες για το πώς να διδάξουν σε σκύλους αυτή την ικανότητα, εξήγησε η Klaudia Tanner.