Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το εμβόλιο κατά της Covid-19 της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Bharat Biotech για χρήση έκτακτης ανάγκης, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεκινήσει η χρήση του σε πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος που δεν έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικές προμήθειες των ήδη εγκεκριμένων εμβολίων.

«Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα έχει εξακριβώσει ότι το εμβόλιο Covaxin πληροί τα πρότυπα του ΠΟΥ για προστασία από την Covid-19, ότι το όφελος του εμβολίου υπερτερεί κατά πολύ των κινδύνων και ότι το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί», ανέφερε ο ΠΟΥ σε tweet.

Η συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ αναμενόταν να λάβει απόφαση για το εμβόλιο Covaxin την περασμένη εβδομάδα, αλλά ζήτησε πρόσθετες διευκρινίσεις από την Bharat Biotech προτού πραγματοποιήσει μια τελική αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους για να δώσει το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Covaxin επανεξετάστηκε επίσης από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση του ΠΟΥ, η οποία συνέστησε τη χρήση της σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω.

Η λίστα χρήσης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στη φαρμακοβιομηχανία Bharat να στείλει το εμβόλιο σε χώρες που βασίζονται στην καθοδήγηση του ΠΟΥ για τις ρυθμιστικές τους αποφάσεις.

Το Covaxin είναι το έβδομο εμβόλιο που πήρε την έγκριση του ΠΟΥ για χρήση έκτακτης ανάγκης, μετά τα δύο mRNA εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα εμβόλια φορέα αδενοϊού που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Janssen (Johnson & Johnson) και τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού της Κίνας από τη Sinovac Biotech και τη Sinopharm.

Η έγκριση σημαίνει επίσης ότι το εμβόλιο μπορεί να γίνει αποδεκτό ως εγκεκριμένο εμβόλιο για εκατομμύρια Ινδούς που το έχουν λάβει και θέλουν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας. Το Ομάν και η Αυστραλία είναι από τις δύο πρώτες χώρες που δήλωσαν ότι θα αποδέχονται το Covaxin ως έγκυρο εμβόλιο για ταξιδιώτες.