Η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το πρώτο χάπι που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της Covid-19.

Έχοντας εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της χώρας, το χάπι που αλλάζει τους κανόνες στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό με το όνομα Μolnupiravir, θα μπορεί να χορηγείται δύο φορές την ημέρα σε ευάλωτους ασθενείς που έχουν πρόσφατα διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δήλωσε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου σε άτομα με ήπια έως μέτρια Covid-19 που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από τον ιό.

Το Molnupiravir απευθύνεται σε άτομα που εμφανίστηκαν θετικά σε τεστ για τον κορωνοϊό και έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, όπως παχυσαρκία, ηλικία άνω των 60 ετών, διαβήτη ή καρδιακή νόσο.

Η MHRA είπε ότι το φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό τεστ και εντός των πρώτων πέντε ημερών.

Σε κλινικές δοκιμές, το χάπι, που αρχικά αναπτύχθηκε για τη θεραπεία της γρίπης, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50%.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Sajid Javid, είπε ότι η θεραπεία θα βελτιώσει την κατάσταση για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατασταλμένους.

Το χάπι αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck και είναι το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για την Covid-19. Λειτουργεί παρεμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού. Αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδά του στον οργανισμό και συνεπώς μειώνοντας τη σοβαρότητα της νόσου.

Η Merck υποστηρίζει ότι ο τρόπος δράσης του θα πρέπει να το κάνει εξίσου αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του ιού που πιθανόν να εμφανιστούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε δελτίο Τύπου και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, οι κλινικές δοκιμές σε 775 ασθενείς στη μελέτη διαπίστωσαν ότι:

-Το 7,3% όσων έλαβαν το φάρμακο νοσηλεύτηκαν, σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο

-Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το φάρμακο, αντιθέτως οκτώ ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο στη δοκιμή πέθαναν αργότερα από Covid-19

Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι το Μolnupiravir πρέπει να λαμβάνεται αμέσως μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων για να έχει αποτέλεσμα.

Μια προηγούμενη μελέτη για χορήγηση της θεραπείας σε ασθενείς που ήδη νοσηλευόταν με σοβαρή Covid-19 σταμάτησε μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα.