Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς σε πολλές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου αυξάνονται οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Τα τρέχοντα ποσοστά μετάδοσης σε 53 ευρωπαϊκές χώρες προκαλούν «σοβαρή ανησυχία» και τα νέα κρούσματα πλησιάζουν σε επίπεδα-ρεκόρ, τα οποία επιδεινώνονται από την πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού, τη Δέλτα, όπως υπογράμμισε ο Δρ Hans Kluge σε ενημέρωση του Οργανισμού στα ΜΜΕ.

«Πρέπει να αλλάξουμε τις τακτικές μας, από την αντίδραση στις αυξήσεις των κρουσμάτων Covid-19, έως την αποτροπή τους να συμβούν εξαρχής», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η ήπειρος σημείωσε αύξηση 6% στα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα -με σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα- σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 12% την ίδια περίοδο.

Ο Δρ Kluge επεσήμανε ότι η πιο ανησυχητική εξέλιξη ήταν η ταχεία αύξηση των λοιμώξεων και των θανάτων σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας, με τα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο να υπερδιπλασιάζονται σε μια εβδομάδα και το 75% των θανάτων να εμφανίζονται τώρα σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Εάν η πανδημία στην Ευρώπη συνεχίσει να εξαπλώνεται με τον ίδιο ρυθμό, είπε ο Δρ Kluge, θα μπορούσαν να σημειωθούν άλλοι 500.000 θάνατοι που σχετίζονται με την Covid-19 στην ήπειρο μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους: «Σήμερα, κάθε χώρα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία αντιμετωπίζει μια πραγματική απειλή αναζωπύρωσης του Covid-19 ή ήδη έχει συμβεί και προσπαθεί να την καταπολεμήσει», ανέφερε.

Οι ανησυχίες του ΠΟΥ συνάδουν με τα όσα καταγράφονται στην Ελλάδα, αλλά και στην ανατολική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα χαμηλά – στη Ρουμανία των 19,3 εκατομμυρίων κατοίκων, οι θάνατοι φτάνουν τους 500 καθημερινά.

Όμως και σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Μεγάλη Βρετανία, τα κρούσματα αυξάνουν επικίνδυνα. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας, αν και αποφάσισε την σχεδόν πλήρη κατάργηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού το καλοκαίρι, ετοιμάζεται να επαναφέρει τους περιορισμούς, ενώ στην Αυστρία υπάρχει ειδικό σχέδιο για αυστηρά μέτρα για ανεμβολίαστους, αν οι νοσηλείες για Covid-19 σε ΜΕΘ ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό.