Ένα χάπι για τη θεραπεία της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Pfizer μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ευάλωτους ενήλικες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το φάρμακο -Paxlovid- προορίζεται για χρήση αμέσως μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου. Η Pfizer ανακοίνωσε ότι σταμάτησε νωρίς τις δοκιμές, καθώς τα αρχικά αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ θετικά.

Το φάρμακο Pfizer, είναι αναστολέας πρωτεάσης, δηλαδή έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί. Όταν λαμβάνεται μαζί με μια χαμηλή δόση ενός άλλου αντιικού χαπιού που ονομάζεται ριτοναβίρη, παραμένει και δρα στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το θεραπευτικό σχήμα, τρία χάπια λαμβάνονται δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.

Η συνδυαστική θεραπεία λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά από το χάπι της Merck που εγκρίθηκε πρόσφατα για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο εισάγει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού.

Η Pfizer είπε ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών για το χάπι της στη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, ως μέρος της εφαρμογής της διαδικασίας για άδεια επείγουσας χρήσης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Τα πλήρη δεδομένα των δοκιμών δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί από καμία από τις δύο εταιρείες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Albert Bourla, είπε ότι το χάπι έχει «τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων και να αποτρέψει έως και εννέα στις 10 νοσηλείες».

Ενδιάμεσα δεδομένα από δοκιμές της θεραπείας σε 1.219 ασθενείς υψηλού κινδύνου που είχαν πρόσφατα μολυνθεί από τον κορωνοϊό, έδειξαν ότι μόλις το 0,8% όσων έλαβαν Paxlovid χρειάστηκαν νοσηλεία, σε σύγκριση με το 7% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων της Covid-19.

Επτά από τους ασθενείς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο πέθαναν – αντιθέτως, κανείς από αυτούς που έλαβαν το Paxlovid δεν κατέληξε.

Οι ασθενείς στην κλινική δοκιμή, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ή αξιολογηθεί από ομότιμους, ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν υποκείμενο νόσημα που τους έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Όλοι είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα.

Η Pfizer μελετά επίσης τον αντίκτυπο της θεραπείας σε άτομα με χαμηλό κίνδυνο ασθένειας, αλλά και σε όσους έχουν απλώς εκτεθεί στον ιό, χωρίς να έχουν επιβεβαιωμένα μολυνθεί, από κάποιον στην οικογένειά τους.