Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, οι κάτοικοι του Τέξας που ήταν ανεμβολίαστοι είχαν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από Covid-19. σε σχέση με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το τμήμα Υγείας της πολιτείας των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα είχαν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να βγουν θετικά στον κορωνοϊό, σε σχέση με τα άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

«Αυτή η ανάλυση ποσοτικοποιεί αυτό που γνωρίζαμε εδώ και μήνες», δήλωσε η Δρ Jennifer Shuford, MD, επικεφαλής επιδημιολόγος της πολιτείας: «Τα εμβόλια για την Covid-19 κάνουν εξαιρετική δουλειά, προστατεύοντας τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν και να πεθάνουν από τον κορωνοϊό. Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας από αυτήν τη θανατηφόρα ασθένεια».

Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν αποτελέσματα τεστ, πιστοποιητικά θανάτου και κρατικά αρχεία εμβολιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον Σεπτέμβριο, όταν η μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα είχε κυριαρχήσει σε όλο το Τέξας. Η έρευνα είναι η πρώτη στατιστική ανάλυση της πολιτείας για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 στο Τέξας και τις επιπτώσεις της.

Η προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού ήταν πιο αισθητή στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Τον Σεπτέμβριο, ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19  ήταν 23 φορές υψηλότερος στα μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 30 ετών και 55 φορές υψηλότερος για τα μη εμβολιασμένα άτομα στα 40 τους.

Υπήρξαν λιγότεροι από 10 θάνατοι από Covid-19  τον Σεπτέμβριο μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας 18-29 ετών, σε σύγκριση με 339 θανάτους μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Στη συνέχεια, εξετάζοντας μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο – από τις 15 Ιανουαρίου έως την 1η Οκτωβρίου – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα είχαν 45 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον κορωνοϊό από τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

«Όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από το να αρρωστήσουν ή να αρρωστήσουν σοβαρά με Covid-19, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Δέλτα και άλλες γνωστές παραλλαγές», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης: «Τα δεδομένα που προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν ξεκάθαρα αυτά τα οφέλη».