H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε με μελανά χρώματα για την πίεση που ασκεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον εμβολιασμό που δείχνουν τα στοιχεία: Όπου η εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μεγάλη, δεν παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηλειών και θνητότητας, ακόμη και αν τα κρούσματα είναι αυξημένα.

«Σήμερα 3.633 ασθενείς νοσηλεύονται στη χώρα μας λόγω κορωνοϊού και είναι αναμενόμενο με την αύξηση όλων αυτών των νοσηλευόμενων ασθενών που παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες, τώρα πια να βλέπουμε και πολύ σημαντική αύξηση και των διασωληνώσεων και των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού.

»Η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης που διαμορφώθηκε πριν από 2 μέρες από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής μας δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού σε όλη την επικράτεια, αφού 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο επίπεδο 5, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο.

»Ανασκοπώντας με προσοχή όλα τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας ανά περιφερειακή ενότητα και Δήμο, αυτό που έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο είναι η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής,  όχι μόνο με το ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό νοσηρότητα και θνητότητα.

»Μάλιστα με τη νέα αυτή έξαρση της πανδημίας προέκυψε άλλη μια σημαντική πληροφορία.  Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην  κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

»Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας.

»Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.  Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ.

»Καθίσταται σαφές ότι ο εμβολιασμός κατά κύριο λόγο ωφελεί αυτόν που εμβολιάζεται.  Ο εμβολιασμός των ατόμων μεγάλης ηλικίας, όχι μόνο προστατεύει τους ίδιους, αλλά μειώνει τη νοσηρότητα και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα  Υγείας.

»Είναι λοιπόν σημαντικό εμείς οι γιατροί να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να πείσουμε τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι να προσέλθουν ακόμα και σήμερα στο εμβολιαστικό κέντρο.

»Η μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια είναι εμφανής και όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, ό,τι και να κάνουμε, η πίεση του ΕΣΥ θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλες δυο- τρεις εβδομάδες».