Τους λόγους που στη Δυτική Ευρώπη παρατηρείται άνοδος των κρουσμάτων, ανέλυσε ο Δρ Bharat Pankhania, ανώτερος κλινικός λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων ατόμων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τα lockdown όλοι το έριξαν έξω και μια ελαφρά πτώση της ανοσίας στα άτομα που έκαναν το εμβόλιο πριν από μήνες ανεβάζουν τον ρυθμό των λοιμώξεων.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν πλέον εφαρμογές ελέγχου εμβολιασμού, ανάρρωσης από τον ιό ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ για την πρόσβαση σε χώρους όπως μπαρ και εστιατόρια. Ο Δρ Pankhania προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν ακόμα να μολυνθούν, αν και οι πιθανότητές τους να πεθάνουν ή να αρρωστήσουν σοβαρά είναι δραματικά χαμηλότερες.

Χάρη σε μεγάλο βαθμό στον εμβολιασμό, τα νοσοκομεία στη Δυτική Ευρώπη δεν υφίστανται την ίδια πίεση που βρίσκονταν νωρίτερα στην πανδημία, αλλά πολλές χώρες εξακολουθούν να προσπαθούν να χειριστούν τους αυξανόμενους αριθμούς ασθενών με Covid-19.

Παρότι όλοι ξορκίζουν τα lockdown και την επιστροφή σε αυτά, το ερώτημα είναι εάν οι χώρες θα μπορέσουν να περιορίσουν το νέο κύμα της πανδημίας χωρίς να καταφύγουν σε διακοπή λειτουργίας δραστηριοτήτων και καταστημάτων, που διατάραξαν την οικονομική ζωή, την εκπαίδευση και επιβάρυναν την ψυχική υγεία. Οι ειδικοί λένε πιθανώς — αλλά οι αρχές δεν μπορούν να αποφύγουν όλους τους περιορισμούς και πρέπει να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Η Ισπανία, μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα, ίσως προσφέρει ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι: Έχει εμβολιάσει το 80% του πληθυσμού της και ενώ οι μάσκες προσώπου δεν είναι πλέον υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τις φοράνε.

Ενώ οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί ελαφρώς πρόσφατα, ο Δρ Rafael Bengoa, ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας στη χώρα, είπε ότι δεδομένου του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, «ο ιός δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει ξανά».

Ο Δρ Pankhania λέει ότι κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα ελέγξει την πανδημία: «Για να την ελέγξουμε πραγματικά, πρέπει να δράσουμε πολυεπίπεδα… θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πλήθη, να αποφεύγουμε χώρους που δεν αερίζονται καλά, να κάνουμε το εμβόλιο, να φοράμε τη μάσκα μας», είπε.