Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, όσπριων και άλλων τροφών με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη με τροφές που βοηθούν τη φλεγμονή, μπορεί να έχουμε έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε απώλεια μνήμης και προβλήματα με την ομιλία, την επίλυση προβλημάτων και άλλες πνευματικές δεξιότητες καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Μια διατροφή λιγότερο φιλική προς τη φλεγμονή σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Νικόλαος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

Το πώς ακριβώς, ή ακόμα και αν, η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό: «Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλών μηχανισμών και σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας από αυτούς», σημείωσε ο Δρ Σκαρμέας.

Για τη μελέτη, περισσότερα από 1.000 άτομα στην Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 χρόνια συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισμό του φλεγμονώδους δυναμικού της διατροφής τους. Κανείς δεν είχε άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη, ωστόσο το 6% ανέπτυξε άνοια κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης μόλις τριών ετών.

Οι βαθμολογίες φλεγμονώδους διατροφής κυμαίνονται από -8,87 έως 7,98, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να δείχνουν μια πιο φλεγμονώδη διατροφή. Οι άνθρωποι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τους ανθρώπους με υψηλότερες, όπως έδειξε η μελέτη. Κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στη βαθμολογία συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας.

Όσοι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες κατανάλωναν περίπου 20 μερίδες φρούτων, 19 λαχανικών, 4 οσπρίων και 11 καφέ ή τσαγιού κάθε εβδομάδα. Αντίθετα, τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες έτρωγαν περίπου 9 μερίδες φρούτων, 10 λαχανικών, 2 όσπριων και 9 καφέ ή τσαγιού την εβδομάδα.

Δεν είναι η τροφή αυτή καθαυτή, αλλά το ισοζύγιο των θρεπτικών συστατικών που περιέχει που συμβάλλουν στο φλεγμονώδες δυναμικό της, εξήγησε ο Δρ Σκαρμέας – κάθε τρόφιμο έχει και αντιφλεγμονώδη και φλεγμονώδη συστατικά: «Γενικά, μια δίαιτα με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τσάι ή καφέ είναι πιο αντιφλεγμονώδης», εξήγησε ο καθηγητής.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μια αντιφλεγμονώδη διατροφή αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια, μόνο ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ τους. Απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο η βαθμολογία περί φλεγμονής της διατροφής επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, διευκρίνισε ο Δρ Σκαρμέας για τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology.