Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 έχουν τεθεί σε lockdown στην Αυστρία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα αύξηση των κρουσμάτων.«Δεν κάνουμε αυτό το βήμα επιπόλαια, αλλά δυστυχώς είναι απαραίτητο», δήλωσε ο καγκελάριος Alexander Schallenberg.

Τα μη εμβολιασμένα άτομα θα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για περιορισμένες δραστηριότητες, όπως εργασία ή αγορά τροφίμων. Περίπου το 65% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο, όμως είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη.

Ο μέσος όρος λοιμώξεων των τελευταίων επτά ημερών είναι πάνω από 800 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, που είναι ένας από τους υψηλότερους στη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ευρώπη έχει γίνει και πάλι επίκεντρο της εξέλιξης της πανδημίας και αρκετές χώρες προχωρούν σε εκ νέου περιορισμούς για να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων. Άλλες πάλι, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων, δεν φαίνεται να σκοπεύουν την επαναφορά των περιορισμών, παρά το γεγονός ότι επικεφαλείς υγείας ζητούν να επανέλθουν κανόνες όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, για να αποφευχθεί μια χειμερινή κρίση.

Τα μέτρα που εισήχθησαν στην Αυστρία, τα οποία έρχονται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας, θα διαρκέσουν αρχικά για 10 ημέρες. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών και τα άτομα που έχουν πρόσφατα αναρρώσει από τον ιό θα εξαιρούνται.

Το σαββατοκύριακο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την καγκελαρία στην πρωτεύουσα, τη Βιέννη, αντιδρώντας στο lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Eva Schernhammer, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, είπε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα, προειδοποιώντας ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων γεμίζουν: «Ήδη προβλέπεται ότι μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουμε φτάσει στο όριο», είπε.

«Στην πραγματικότητα λέμε στο ένα τρίτο του πληθυσμού ότι δεν θα αφήσει το σπίτι του, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους», είπε η Δρ Schallenberg: «Αυτή είναι μια τεράστια μείωση των επαφών μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων».

Η κυβέρνηση λέει ότι η αστυνομία θα πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους χώρους και θα επιβάλει πρόστιμα σε όσους συλληφθούν να παραβιάζουν τους κανόνες. Το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας λέει ότι όποιος παραβιάζει το lockdown για τους μη εμβολιασμένους θα τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.450 ευρώ για άρνηση ελέγχου.

Τις παραμονές εφαρμογής του μέτρου, σημειώθηκε σημαντική προσέλευση στα κέντρα εμβολιασμού. Αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης αμφισβήτησαν εάν είναι συνταγματικά τα μέτρα. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας είπε ότι θα δημιουργήσου μια ομάδα πολιτών δεύτερης κατηγορίας.