Πόσα ψέματα λέει ο μέσος άνθρωπος καθημερινά; Μηδέν! Αυτός είναι ο αριθμός των ψεμάτων που λέμε οι περισσότεροι από εμάς μια συνηθισμένη μέρα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communication Monographs.

Αν και ο μέσος όρος είναι δύο ψέματα την ημέρα, το νούμερο αυτό δεν λέει την αλήθεια για την πλειονότητα, λένε οι επιστήμονες, αλλά δημιουργείται επειδή μια χούφτα ανθρώπων φαίνεται να λένε ψέματα κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους. Οι υπόλοιποι είμαστε σε γενικές γραμμές ειλικρινείς.

Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τα ψέματα που λέμε βασίστηκαν σε στιγμές ανεντιμότητας σε μια μόνο χρονική στιγμή. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να παραμορφωθεί πολύ από ασυνήθιστες περιστάσεις που μας ωθούν να είμαστε ασυνήθιστα ειλικρινείς ή ασυνήθιστα ψεύτες. Για μια σαφέστερη εικόνα του πόσο ειλικρινείς -ή ψεύτες- μπορεί να είμαστε πραγματικά, οι επιστήμονες ζήτησαν από 632 φοιτητές να κρατούν καθημερινά ημερολόγια για τρεις μήνες, καταγράφοντας κάθε ψέμα που έλεγαν.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν συνολικά 116.366 ψέματα, με τον ημερήσιο αριθμό ψεμάτων να κυμαίνεται από 0 έως 200.

Οι ερευνητές εξέτασαν αυτά τα ψέματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το κύριο ερώτημα που έθεσαν οι ερευνητές είναι πόσες φορές οι συμμετέχοντες είχαν πει ψέματα τις τελευταίες 24 ώρες. Κάθε μέρα, το 63,4% των φοιτητών έλεγε τουλάχιστον ένα ψέμα, αλλά το 36,6% από αυτούς δεν έλεγαν καθόλου ψέματα.

Μια ομάδα… ελίτ ψευτών, είχε επίσης τη μεγαλύτερη διακύμανση από τη μια μέρα στην άλλη στον αριθμό των ψεμάτων που έλεγαν. Για αυτούς, η διακύμανση γύρω από τον ημερήσιο μέσο όρο τους ήταν 22,8 ψέματα, σε σύγκριση με 1,5 για τα περισσότερα άτομα στη μελέτη που έλεγαν συνήθως μόνο ένα ή δύο ψέματα την ημέρα.

Οι περισσότεροι φοιτητές είχαν μια χούφτα κακές μέρες που είπαν περισσότερα ψέματα από το συνηθισμένο – και τις περισσότερες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της μελέτης, η ημέρα με τον υψηλότερο μέσο αριθμό ψεμάτων έπεσε μέσα στο σαββατοκύριακο. Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ψέμα είναι περιστασιακό και κάτι που οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να αποφύγουμε όταν το θέλουμε.

Οι φοιτητές τείνουν γενικά να είναι λιγότερο ειλικρινείς από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, σημειώνει η ομάδα μελέτης. Αλλά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συλλαμβάνονται να λένε ψέματα μπορεί να έχουν μια… κακή μέρα – και όχι απαραίτητα να είναι ανέντιμοι εκ πεποιθήσεως.