Καθώς η Γερμανία παλεύει με τα χειρότερα ποσοστά λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια εξετάζουν το ενδεχόμενο να θεσπίσουν τους λεγόμενους κανόνες «2G», οι οποίοι ουσιαστικά αποκλείουν άτομα που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν από πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Το Βερολίνο υιοθέτησε τα νέα μέτρα τη Δευτέρα: Σύμφωνα με αυτά, μόνο άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν αναρρώσει από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες επιτρέπεται να τρώνε σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων ή να πηγαίνουν σε κλαμπ και μπαρ. Μόνο τα παιδιά και όσοι έχουν ιατρικούς λόγους να μην εμβολιαστούν εξαιρούνται από τον κανόνα.

«Υπό το φως του αυξανόμενου αριθμού των λοιμώξεων από κορωνοϊό και των διαφαινόμενων ελλείψεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η Γερουσία αποφάσισε να επεκτείνει σημαντικά τον λεγόμενο κανόνα 2G», ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.

Μόνο τα εμβολιασμένα άτομα και τα άτομα που έχουν αναρρώσει πρόσφατα θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε χώρους όπως εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γκαλερί ή χώροι συναυλιών. Ο κανόνας ισχύει επίσης για γυμναστήρια και πισίνες, εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως σάουνες και ιαματικά λουτρά και χώρους διασκέδασης όπως ίντερνετ καφέ. Επίσης, τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν επιτρέπονται πλέον σε κλειστούς χώρους μέσα σε λούνα παρκ, ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους. Ο κανόνας 2G ισχύει επίσης για κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και σχολές χορού.

Το Βραδεμβούργο, η Βάδη-Βυρτεμβέργη και η Βαυαρία είναι τα ομόσπονδα κρατίδια που αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του Βερολίνου.

Οι κανόνες 2G ισχύουν ήδη σε ορισμένες περιοχές όπου οι νοσηλείες για Covid-19 είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Παρόμοιες προτάσεις συζητούνται για έγκριση σε εθνικό επίπεδο και εάν εγκριθούν, θα τεθούν σε ισχύ αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα προσθέσουν σκληρότερα μέτρα στο σχέδιο νόμου που εξετάζει η Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού που καταρτίστηκε από τα κόμματα που αναμένεται να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.