Μια γυναίκα από την Αργεντινή φαίνεται να απαλλάχθηκε από τον ιό HIV χωρίς φάρμακα ή θεραπεία – είναι η δεύτερη τεκμηριωμένη περίπτωση του είδους στον κόσμο.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς καθάρισε από μόνο του τον ιό. Τεστ σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο από τα κύτταρά της δεν βρήκαν βιώσιμο ίχνος της λοίμωξης, όπως αναφέρει το Archives of Internal Medicine.

Εάν αυτή η διαδικασία μπορεί να αξιοποιηθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο εξάλειψης ή αποτελεσματικής θεραπείας του HIV, λένε οι ειδικοί.

Τα ευρήματα αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με φυσική ανθεκτικότητα στον HIV. Μερικοί έχουν γονίδια που αποτρέπουν τη λοίμωξη, όμως άλλοι – συμπεριλαμβανομένης της «ασθενούς της Εσπεράνζα», η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της- φαίνεται να κολλούν τον ιό, αλλά στη συνέχεια να τον εξαφανίζουν.

Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV χρειάζονται δια βίου αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) – αν σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα, ο αδρανής ιός μπορεί να ξαναξυπνήσει και να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξαν αναφορές για «κορυφαίους ελεγκτές», οι οποίοι μπορούν να καταστείλουν τον ιό, με βοήθεια αλλά χωρίς φάρμακα για τον HIV: Ο Adam Castillejo, από το Λονδίνο, είναι ένας από αυτούς, καθώς μπόρεσε να σταματήσει να παίρνει τα καθημερινά χάπια για τον HIV, μετά από θεραπεία με βλαστοκύτταρα δότη για έναν καρκίνο που είχε επίσης.

Τα μολυσμένα με HIV κύτταρά του καταστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Εντελώς τυχαία, ο δότης του ήταν μέσα στο 1% των ανθρώπων που γεννήθηκαν με γονίδια που εμποδίζουν την είσοδο του HIV και τη μόλυνση των κυττάρων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό το αποτέλεσμα.

Αλλά στην ασθενή της Εσπεράνζα, ο HIV δεν είναι ανιχνεύσιμος για περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Η Loreen Willenberg, από το Σαν Φρανσίσκο, φαίνεται επίσης να έχει θεραπευτεί επί της ουσίας από τον HIV χάρη στο δικό της ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό προσφέρει ελπίδα για μια «αποστειρωτική θεραπεία» και για άλλους ασθενείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Xu Yu, από το Ινστιτούτο Ragon του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ, είπε: «Μπορεί να υπάρχει ένας δραστικός δρόμος για μια αποστειρωτική θεραπεία για άτομα που δεν μπορούν να την επιτύχουν μόνα τους. Αναζητούμε τώρα τη δυνατότητα πρόκλησης αυτού του είδους ανοσίας σε άτομα που υποβάλλονται σε ART, μέσω εμβολιασμού, με στόχο να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει τον ιό χωρίς ART».