Η 17η Νοεμβρίου είναι συνήθως μια ημέρα μεγάλης γιορτής στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς είναι η επέτειος της Βελούδινης Επανάστασης, που οδήγησε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακίας.

Ωστόσο, η σημερινή μέρα συνοδεύεται από πολύ ανησυχητικά νέα, καθώς η χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 22.479 νέα κρούσματα κορωνοϊού, που είναι το υψηλότερο νούμερο που καταγράφηκε από την έναρξη της πανδημίας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των κρουσμάτων έφτασε στις 11.313, ανεβαίνοντας σημαντικά από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από μια εβδομάδα, όταν ήταν 7.878.

Η Τσεχία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί βαρύτατα από τον κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας: τα συνολικά κρούσματα πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια, ενώ οι νεκροί από Covid-19 έχουν φτάσει τους 31.709. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα, επίσης, δεν είναι από τα πλέον ικανοποιητικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μόλις 58% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο – στην Ε.Ε. ο μέσος όρος αγγίζει το 70%.

Υπό το φως των νέων ανησυχητικών δεδομένων, οι τσεχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν αναρρώσει πρόσφατα από μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό την πρόσβαση σε δημόσιες εκδηλώσεις και υπηρεσίες από τη επόμενη Δευτέρα, όπως δήλωσε επίσημα ο πρωθυπουργός Andrej Babiš.

Οι περιορισμοί, που αναμένεται να εγκριθούν από το πλήρες υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, σημαίνουν ότι τα αρνητικά τεστ δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται για την είσοδο σε εκδηλώσεις και εγκαταστάσεις υπηρεσιών, όπως διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός στην τηλεόραση. Είναι ακόμα ένα μέτρο για να πιέσει τον κόσμο να εμβολιαστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα.