Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 5% την τελευταία εβδομάδα, καθιστώντας την τη μόνη περιοχή στον κόσμο όπου η θνησιμότητα από την Covid-19 αυξήθηκε.

Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ σημείωσε επίσης ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 6% παγκοσμίως, λόγω των αυξήσεων στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή του για την πανδημία που εκδόθηκε αργά την Τρίτη, ο ΠΟΥ είπε ότι οι θάνατοι από Covid-19 σε όλες τις περιοχές εκτός της Ευρώπης παρέμειναν σταθεροί ή μειώθηκαν και ανήλθαν συνολικά σε 50.000 παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα.

Από τα 3,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν, τα 2,1 εκατομμύρια καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Ήταν η έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα που τα κρούσματα του κορωνοϊού συνέχισαν να αυξάνονται στις 61 χώρες που κατατάσσει ο ΠΟΥ στην ευρωπαϊκή του περιοχή, η οποία εκτείνεται μέσω της Ρωσίας έως την κεντρική Ασία.

Ενώ περίπου το 60% των ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19, μόνο οι μισοί είναι εμβολιασμένοι στο ανατολικό τμήμα της ηπείρου, όπου οι αξιωματούχοι αγωνίζονται να ξεπεράσουν τον εκτεταμένο δισταγμό για τους εμβολιασμούς.

Ο ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι οι λοιμώξεις μειώνονται στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη νοτιοανατολική Ασία από τον Ιούλιο.

Εντός της Ευρώπης, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, ανέφερε ο ΠΟΥ. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 67% στη Νορβηγία και κατά 38% στη Σλοβακία.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Ευρώπη ως το επίκεντρο της πανδημίας αυτήν τη στιγμή και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν 500.000 ακόμη θάνατοι μέχρι τον Ιανουάριο, εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.

Την τελευταία εβδομάδα, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλες χώρες επανέφεραν ορισμένα μέτρα για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό των λοιμώξεων, ενώ η Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις σε όλους τους κατοίκους άνω των 40 ετών.