Η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μειώνοντας τη πιθανότητα λοίμωξης κατά 53%, όπως δείχνει η πρώτη παγκόσμια μελέτη του είδους της.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και σώζουν ζωές σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν παρέχουν 100% προστασία από τη λοίμωξη, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μετάδοση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 250 εκατομμύρια αυτόν τον μήνα. Ο ιός εξακολουθεί να μολύνει 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε 90 ημέρες λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, με χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων επιβεβαιώνει ότι η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών είναι όλα αποτελεσματικά μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων – με τη χρήση μάσκας το πλέον αποτελεσματικό.

«Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση υποδηλώνει ότι πολλά μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, της χρήσης μάσκας και της φυσικής απόστασης σχετίζονται με μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης της Covid-19», έγραψαν οι ερευνητές στο The BMJ και διευκρίνισαν ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών παράλληλα με τα προγράμματα εμβολιασμού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου λένε ότι τα πολύπλευρα μέτρα, όπως τα lockdown και το κλείσιμο συνόρων, σχολείων και χώρων εργασίας χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση για να αξιολογηθούν και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στον πληθυσμό.

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικές για την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν προσπαθήσει να τις χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του Covid. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι αξιολογήσεις δεν ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να επιτρέψουν στους ειδικούς να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων στην αντιμετώπιση της Covid-19.

Τα αποτελέσματα από περισσότερες από 30 μελέτες από όλο τον κόσμο αναλύθηκαν λεπτομερώς, δείχνοντας στατιστικά σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης με τη χρήση μάσκας και μείωση 25% με τη φυσική απόσταση. Το πλύσιμο των χεριών έδειξε επίσης σημαντική μείωση κατά 53% στη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης, αν και αυτό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό μετά την προσαρμογή για τον μικρό αριθμό μελετών πλυσίματος χεριών που συμπεριλήφθηκαν.

Η χρήση μάσκας υιοθετήθηκε από πολλές χώρες στην αρχή της πανδημίας, αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, πολλές έχουν πλέον σταματήσει να την απαιτούν σε κάποιες ή και όλες τις δραστηριότητες.

Η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να επιβάλει εκ νέου την υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων. Η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Πολωνία έχουν επίσης πρόσφατα επαναφέρει αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας. Αλλά η Ουγγαρία, η οποία καταγράφει απότομη αύξηση των κρουσμάτων αυτόν τον μήνα, αρνείται να ζητήσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.