Update 19/11: Οι πιέσεις απέδωσαν και η αυστριακή κυβέρνηση  ανακοίνωσε πλήρες εθνικό lockdown που ξεκινά τη Δευτέρα. Ο καγκελάριος Alexander Schallenberg είπε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 10 ημέρες. Επίσης, από την 1η Φεβρουαρίου 2022 ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 θα είναι υποχρεωτικός για όλους. «Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα», είπε ο κ. Schallenberg μετά τη συνάντηση με τους κυβερνήτες των εννέα επαρχιών της Αυστρίας σε ένα θέρετρο στη δυτική Αυστρία.

Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστρία σημείωσαν νέο ρεκόρ και ομόσπονδα κρατίδια που πλήττονται περισσότερο αρχίζουν να σχεδιάζουν ένα πλήρες lockdown, πιέζοντας την κυβέρνηση αυξήθηκε να κάνει το ίδιο σε εθνικό επίπεδο, αντί του τρέχοντος lockdown για τους μη εμβολιασμένους.

Περίπου το 66% του πληθυσμού της Αυστρίας είναι πλήρως εμβολιασμένο – ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Δυτική Ευρώπη. Τα νέα κρούσματα είναι από τα υψηλότερα στην ήπειρο, με μέσο όρο επτά ημερών 971 ανά 100.000 άτομα – συγκριτικά, στην Ελλάδα έχουμε 424 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα.

Με τον ψυχρότερο καιρό κάνει την εμφάνισή του καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, ωθώντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν εκ νέου αντιδημοφιλή lockdown.

Ενώ η Ολλανδία έχει επιβάλει ένα μερικό lockdown που ισχύει για όλους, η Αυστρία προσπάθησε να μην επιβάλει επιπλέον περιορισμούς στους εμβολιασμένους.

Ωστόσο, οι ημερήσιες μολύνσεις ξεπέρασαν τις 15.000 για πρώτη φορά, φτάνοντας τις 15.145. Η κορύφωση του μεγαλύτερου κύματος των κρουσμάτων πριν από αυτό το αρνητικό ρεκόρ ήταν 9.586, περίπου πριν από έναν χρόνο, όταν η χώρα μπήκε σε πλήρη lockdown.

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας που έχει πληγεί περισσότερο είναι η Άνω Αυστρία, προπύργιο του ακροδεξιού και επικριτικού προς τα εμβόλια Κόμματος της Ελευθερίας – η περιοχή έχει το υψηλότερο ποσοστό λοίμωξης στη χώρα και το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για το γειτονικό Σάλτσμπουργκ.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης της Άνω Αυστρίας, Thomas Stelzer, δήλωσε ότι εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κάνει lockdown σε εθνικό επίπεδο, το κρατίδιό του θα το κάνει μόνο του: «Αν δεν διαταχθεί εθνικό lockdown, σίγουρα θα υπάρξει lockdown αρκετών εβδομάδων στην Άνω Αυστρία, μαζί με το Σάλτσμπουργκ. Θα συντονιστούμε με το γειτονικό μας κρατίδιο, το Σάλτσμπουργκ και με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», φέρεται να δήλωσε ο Stelzer στο κοινοβούλιο της Άνω Αυστρίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντηρητικός κυβερνήτης του Σάλτσμπουργκ, Wilfried Haslauer, δήλωσε ότι το κρατίδιό του προετοιμάζει όντως ένα lockdown.