Θα μπορούσε μια φυτική διατροφή να βοηθήσει στην ανακούφιση των χρόνιων συμπτωμάτων των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανίες; Ίσως και ναι.

Ερευνητές στη Νέα Υόρκη δημοσίευσαν μια μελέτη για την περίπτωση ενός άνδρα με σοβαρές χρόνιες ημικρανίες, ο οποίος είχε δοκιμάσει τα πάντα για να τις περιορίσει και στη συνέχεια στράφηκε σε μια φυτική διατροφή — γεμάτη με πολλά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο άνδρας βρήκε γρήγορα σημαντική ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, ανέφεραν οι ειδικοί στο περιοδικό BMJ Case Reports.

«Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι μια πλήρης διατροφή με φυτική βάση μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή, αποτελεσματική και μόνιμη θεραπεία για την αναστροφή της χρόνιας ημικρανίας», έγραψε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ David Dunaief, ο οποίος ειδικεύεται στη διατροφική ιατρική.

Ένας ειδικός στην ημικρανία που δεν συνδέθηκε με τη μελέτη ωστόσο ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος για τα ευρήματα: «Είναι δύσκολο να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα από μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά η μελέτη δείχνει τη σημασία όλων αυτών των μη φαρμακολογικών, βασισμένων σε αποδεικτικά στοιχεία θεραπειών», είπε ο Δρ Noah Rosen, επικεφαλής του Κέντρου Κεφαλαλγίας Northwell Health στη Νέα Υόρκη.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ημικρανίες, που ορίζονται ως μονόπλευροι πονοκέφαλοι, μερικές φορές με διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία, που διαρκούν από τέσσερις έως 72 ώρες.

Ορισμένες ημικρανίες συμβαίνουν λιγότερο από 15 ημέρες το μήνα και άλλες είναι χρόνιες, με 15 ή περισσότερες ημέρες ημικρανίας τον μήνα. Για να θεωρηθεί επιτυχής, η θεραπεία της ημικρανίας πρέπει να μειώσει τη συχνότητα και τη διάρκεια των κρίσεων στο μισό ή να βελτιώσει τα συμπτώματα.

Ο 60χρονος άνδρας του οποίου οι εμπειρίες αναφέρονται λεπτομερώς στην έκθεση είχε υπομείνει έντονους πονοκεφάλους ημικρανίας χωρίς αύρα για περισσότερα από 12 χρόνια. Έξι μήνες πριν από την παραπομπή του στην κλινική, οι ημικρανίες του είχαν γίνει χρόνιες και εμφανίζονταν από 18 έως 24 ημέρες κάθε μήνα.

Είχε δοκιμάσει μια σειρά από πιθανές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Επίσης, έκοψε τα τρόφιμα πιθανών «πυροδοτήσεων», όπως η σοκολάτα, το τυρί, οι ξηροί καρποί, η καφεΐνη και τα αποξηραμένα φρούτα. Πέρα από αυτά, ο άνδρας δοκίμασε επίσης γιόγκα και διαλογισμό για να περιορίσει τα προβλήματα υγείας του, αλλά καμία από αυτές τις παρεμβάσεις δεν είχε αποτέλεσμα.

Η ομάδα του Δρ Rosen συμβούλεψε τον άνδρα να υιοθετήσει μια καθημερινή διατροφή που περιλαμβάνει ελάχιστες τροφές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή – είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ολόκληρα τρόφιμα, φυτική διατροφή, η οποίο ονομάζεται LIFE (Low Inflammatory Foods Everyday). Η ειδική διατροφή υποστηρίζει την κατανάλωση τουλάχιστον 150 γραμμαρίων ωμών ή μαγειρεμένων σκούρων πράσινων φυλλωδών λαχανικών κάθε μέρα, την κατανάλωση ενός ειδικού φυτικού smoothie 900 γραμμαρίων ημερησίως και τον περιορισμό της πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, αμυλούχων λαχανικών, ελαίων και ζωικής πρωτεΐνης, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος.

Δύο μήνες αφότου ξεκίνησε να ακολουθεί τη διατροφή, ο άνδρας είπε ότι οι ημικρανίες του είχαν μειωθεί δραματικά σε μόλις μία ημέρα ημικρανίας τον μήνα – και ακόμη και αυτός ο πονοκέφαλος ήταν λιγότερο σοβαρός.

«Ενώ αυτή η μελέτη περιγράφει έναν πολύ συγκεκριμένο ασθενή που είχε μια αξιοσημείωτη ανταπόκριση, η δίαιτα LIFE μείωσε τη συχνότητα ημικρανίας μέσα σε 3 μήνες σε αρκετούς επιπλέον ασθενείς», πρόσθεσε ο Δρ Dunaief.