Στη δίνη της πανδημίας βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, με τη μία χώρα μετά την άλλη να ανακοινώνουν νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Η Γερμανία βρίσκεται στα χέρια ενός «δραματικού» τέταρτου κύματος, δήλωσε η καγκελάριος Angela Merkel την παραμονή μιας συνάντησης για την κρίση με τους επικεφαλής των ομοσπονδιακών κρατιδίων της χώρας. Τα ημερήσια κρούσματα σημείωσαν νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 63.924 και ο υπουργός Υγείας, Jens Spahn, προειδοποίησε ότι μέχρι το τέλος του χειμώνα κάθε Γερμανός «θα έχει εμβολιαστεί, θα έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή θα έχει πεθάνει».

Το Βέλγιο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε μια προσπάθεια να αποφύγει το lockdown. Τα παιδιά στο Βέλγιο θα πρέπει να φορούν μάσκες από την ηλικία των 10 ετών και όχι από την ηλικία των 12 ετών που ίσχυε ως τώρα. Η τηλεργασία από το σπίτι γίνεται από σήμερα υποχρεωτική για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ, ενώ σε εστιατόρια και μπαρ οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση.

Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επέβαλε πλήρες lockdown από σήμερα, με τους πολίτες να επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για δουλειά, αγορά τροφίμων και φαρμάκων ή άσκηση. Τα σχολεία ωστόσο παραμένουν ανοιχτά. Η Ολλανδία, η οποία επίσης καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, έχει ήδη επιβάλει νέα μέτρα από την προηγούμενη εβδομάδα, με εστιατόρια, καφέ και μπαρ να κλείνουν στις 8 το απόγευμα.

Η Σουηδία εισάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Δεκεμβρίου για πρώτη φορά για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους για περισσότερα από 100 άτομα. «Εσείς που δεν είστε εμβολιασμένοι δεν μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά· η πιο σημαντική συνεισφορά σας είναι να εμβολιαστείτε», είπε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Lena Hallengren.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός Andrej Babis δήλωσε ότι σε όποιον δεν είχε εμβολιαστεί ή αναρρώσει από Covid-19 θα απαγορευτεί η πρόσβαση σε δημόσιες εκδηλώσεις ή υπηρεσίες – από σήμερα, τα αρνητικά τεστ δεν είναι πλέον αρκετά.

Στην ίδια λογική και η γειτονική Σλοβακία, όπου καταγράφει επίσης ρεκόρ κρουσμάτων: τα μη απαραίτητα καταστήματα θα είναι προσβάσιμα μόνο σε εμβολιασμένους ή σε άτομα που έχουν αναρρώσει.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλλουν σε όλη την ήπειρο. Της Σλοβακίας είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., με 44% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, στην Τσεχία φτάνει το 58%, στην Αυστρία είναι 65% και στη Γερμανία 68%. Το πρόβλημα σε Αυστρία και Γερμανία είναι η μεγάλη διαφορά των ποσοστών εμβολιασμού σε ορισμένα κρατίδια – εκεί, ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι υπερδιπλάσιος του μέσου όρου των χωρών.

Στη Γαλλία η κατάσταση είναι καλύτερη: αν και καταγάφηκαν περισσότερα από 20.000 νέα ημερήσια κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα -για πρώτη φορά από τον Αύγουστο- δεν υπάρχουν σχέδια πέρα από τη χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού νόσησης ή αρνητικού τεστ, καθώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, με το 70% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.