Για την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός από λοίμωξη, εισαγωγή στο νοσοκομείο και θάνατο μίλησε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστούμε. Αναλυτικά, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε:

«Ο εμβολιασμός για Covid – 19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από τη σοβαρή νόσο. Εμβολιαστείτε άμεσα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

​»Η λοίμωξη Covid είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Οι αριθμοί αυτοί έχουνε δοθεί από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό υγείας Kaiser Permanente.

​»Αφορά, λοιπόν, την υπενθύμιση για τον πρωτογενή εμβολιασμό, τον κορμόόπως έχουμε πει, του εμβολιαστικού προγράμματος. Στη χώρα μας η χορήγηση σταδιακά της 3ης αναμνηστικής δόσης έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

​»Μόλις πριν 48 ώρες ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, το FDA, έδωσε την έγκριση για τη χορήγηση της 3ης δόσης στους ενήλικες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και το CDC συστήνει, διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 50 ετών.

​»Η έγκριση στηρίχθηκε κυρίως σε μια προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε από την εταιρεία Pfizer και που περιέλαβε 10.000 εθελοντές οι οποίοι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

​»Οι μισοί, οι 5.000. έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι άλλοι μισοί έλαβαν την 3η δόση του εμβολίου και αυτοί που δεν έλαβαν το εμβόλιο, πήραν ένα εικονικό φάρμακο.

​»Νόσηση μετά από την χορήγηση της 3ηςδόσης, παρουσίασαν έξι άτομα από τις 5.000 που είχαν εμβολιαστεί, ενώ από την ομάδα των μαρτύρων νόσησαν 123.

​»Είναι λοιπόν εμφανής η διαφορά η οποία υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα της 3ηςδόσης του εμβολίου στην πρόληψη της νόσου.

​»Να σημειωθεί ότι στη μεγάλη αυτή μελέτη καταγράφηκαν οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ η συχνότητα της περικαρδίτιδας – μυοκαρδίτιδας που θεωρείται πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια, ήταν δύο περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο.

»Θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι δεν αποτελούσε αρχικό στόχο των εμβολίων η μείωση της μετάδοσης του ιού. Μεγάλος αριθμός μελετών με διαφορετικούς χρόνους και συνθήκες αφορά την μετάδοση του ιού από εμβολιασμένους».