«Δραματική» χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γερμανία ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, ζητώντας περαιτέρω περιορισμούς ώστε να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς το ποσοστό λοίμωξης στη χώρα έφτασε σε υψηλό επίπεδο και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εκεί.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών -ο αριθμός των ατόμων ανά 100.000 που μολύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα- έφτασε τα 399,8 την Τρίτη, από 386,5 τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch για τις μολυσματικές ασθένειες.

Ο υπουργός Υγείας Jens Spahn ζήτησε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δημόσιοι χώροι στους οποίους έχουν πρόσβαση μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι ή ανάρρωσαν πρόσφατα από την Covid-19 και είχαν επίσης αρνητικό τεστ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού στη χώρα.

Ο κ. Spahn δεν απέκλεισε τη λύση του lockdown, αν και είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από κρατίδιο σε κρατίδιο – η Γερμανία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατίας αποτελούμενη από 16 ομόσπονδα κρατίδια. Ορισμένα, όπως η σκληρά πληγείσα Σαξονία και η Βαυαρία λαμβάνουν ήδη κάποια μέτρα, όπως η ακύρωση των περίφημων χριστουγεννιάτικων υπαίθριων αγορών τους, αλλά και ο περιορισμός της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους των μη εμβολιασμένων. Στις δύο αυτές περιοχές, ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών υπερβαίνει το διπλάσιο του μέσου όρου ολόκληρης της Γερμανίας.

«Η κατάσταση δεν είναι μόνο σοβαρή, σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας είναι τώρα δραματική», είπε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Ραδιόφωνο: «Πρέπει να μετακινούμε ασθενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες και αυτό είναι κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τους ασθενείς με Covid-19».

Η αύξηση των κρουσμάτων στη Γερμανία και στη γειτονική Δανία, ώθησε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τη Δευτέρα να συμβουλεύσει τους πολίτες των ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στις δύο χώρες, ανεβάζοντας την ταξιδιωτική σύστασή του στο «Επίπεδο Τέσσερα: Πολύ Υψηλό».