Οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ ενέκριναν τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19 για όλους τους ενήλικες την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία για τις επερχόμενες διακοπές, δήλωσε η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της χώρας Δρ Rochelle P. Walensky.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις για όλους τους ενήλικες και οι σύμβουλοι του CDC έδωσαν το ΟΚ αμέσως μετά.

«Το CDC παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση της πανδημίας και η τρέχουσα παρακολούθησή μας δείχνει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε η Δρ Walensky κατά τη διάρκεια ενημέρωσης: «Καθώς μπαίνουμε στους χειμερινούς μήνες, όταν οι ιοί του αναπνευστικού είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν, και με τα ταξίδια κατά την περίοδο των διακοπών και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ήταν σημαντικό να αποφασιστεί τώρα η ενίσχυση της συνολικής προστασίας των πολιτών έναντι της Covid-19».

Ο τελευταίος μέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών είναι 92.800 την ημέρα στις ΗΠΑ, μια αύξηση 18% από την περασμένη εβδομάδα. Τα ποσοστά νοσηλείας έχουν αυξηθεί επίσης κατά 6% με τον ημερήσιο μέσο όρο εισαγωγών με Covid-19 να είναι 5.600.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος Δρ Anthony S. Fauci, σημείωσε ότι μια ισραηλινή μελέτη διαπίστωσε ότι 12 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση υπήρχε μείωση του κινδύνου λοίμωξης κατά 11,3 φορές, ενώ ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας μειώθηκε σχεδόν κατά 20 φορές.

«Οι ενισχυτικές δόσεις όχι μόνο λειτουργούν, αλλά λειτουργούν ακόμη καλύτερα από την απόκριση μετά τη δεύτερη δόση», είπε ο Δρ Fauci.

Οι μη εμβολιασμένοι συνεχίζουν να τροφοδοτούν την πανδημία, σημείωσε η Δρ Walensky. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες του CDC, τα μη εμβολιασμένα άτομα έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί στον ιό, εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Περίπου 47 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί και 12 εκατομμύρια έφηβοι εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί, είπε η επικεφαλής του CDC.

Η Δρ Walensky συνέστησε τη λήψη όλων των απαραίτητων προφυλάξεων πριν από τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για την Ημέρα των Ευχαριστιών (25 Νοεμβρίου) – η διεξαγωγή ενός τεστ μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας, σημείωσε.

«Οι πιο τραγικοί είναι οι θάνατοι που θα μπορούσαν να προληφθούν με τα εμβόλια», είπε η Δρ Walensky: «Εάν εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας δεν έχετε ακόμη κάνει το εμβόλιο, σκεφτείτε τα οφέλη του εμβολιασμού».