Ορισμένα νοσοκομεία στην Ολλανδία διέκοψαν τις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες ασθενών και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθερώσουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid-19, δήλωσε σήμερα Ολλανδός αξιωματούχος υγείας.

Ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τις αρχές Μαΐου και οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα νοσοκομεία θα φτάσουν στην πλήρη χωρητικότητά τους σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, εάν δεν γίνει εφικτό να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.

Η Ολλανδική Ένωση Νοσοκομείων για την Εντατική Θεραπεία δήλωσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας, Hugo de Jonge, να κλιμακώσει το εθνικό σχέδιο κατά της Covid-19, ανεβάζοντάς το σε ένα επίπεδο στο οποίο η διανυκτέρευση για τακτική θεραπεία ασθενών θα σταματήσει. Αρκετοί ασθενείς με Covid-19 μεταφέρθηκαν σε γερμανικά νοσοκομεία αυτή την εβδομάδα, καθώς τα ολλανδικά δεν ήταν σε θέση να τους φροντίσουν.

Ανταποκρινόμενη στα επίπεδα-ρεκόρ των νέων λοιμώξεων και νοσηλειών, η επικεφαλής ομάδα διαχείρισης επιδημιών της κυβέρνησης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση χθες το βράδυ και νέα μέτρα περιορισμών της κίνησης των πολιτών αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Παρόλο που το 85% του ενήλικου πληθυσμού της Ολλανδίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, τα νέα κρούσματα έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 23.709 μέσα σε 24 ώρες εχθές και παρουσίασαν αύξηση σχεδόν κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχουν νοσοκομεία σε πολλές περιοχές που ακυρώνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών με χρόνιες παθήσεις», είπε ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Νοσοκομείων: «Μιλάμε για θεραπείες που απαιτούν νοσηλεία, απαιτούν τη χρήση κλίνης. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ραντεβού ακυρώνονται, ώστε να ελευθερωθούν κρεβάτια για τους ασθενείς με Covid-19».