Μια νέα πειραματική τσίχλα θα μπορούσε να μειώσει την ποσότητα των σωματιδίων του κορωνοϊού στο σάλιο και να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Molecular Therapy.

Η ειδική τσίχλα περιέχει μια πρωτεΐνη που παγιδεύει τα σωματίδια του ιού και θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση των γεμάτων με κορωνοϊό σταγονιδίων που εκπέμπουν τα μολυσμένα άτομα όταν μιλούν, αναπνέουν ή βήχουν.

«Το μάσημα τσίχλας με πρωτεΐνες που παγιδεύουν ιούς προσφέρει μια γενική οικονομικά προσιτή στρατηγική για την προστασία των ασθενών από τις περισσότερες στοματικές επαναλοιμώξεις από ιούς μέσω της μείωσης της ποσότητας του ιού ή της ελαχιστοποίησης της μετάδοσης σε άλλους», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια δοκίμασαν την τσίχλα σε δοκιμαστικούς σωλήνες χρησιμοποιώντας δείγματα σάλιου και επιχρίσματος από νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η τσίχλα περιέχει αντίγραφα της πρωτεΐνης ACE2 στις κυτταρικές επιφάνειες, η οποία είναι η πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να αγκιστρωθεί στα κύτταρα και να τα μολύνει.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τα σωματίδια του ιού προσκολλήθηκαν στους υποδοχείς ACE2 που βρισκόταν στην τσίχλα. Το ιικό φορτίο στα δείγματα μειώθηκε κατά περισσότερο από 95%, σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι ερευνητές.

Η τσίχλα έχει αίσθηση και γεύση όπως μια συμβατική και μπορεί να αποθηκευτεί για χρόνια σε κανονικές θερμοκρασίες. Το μάσημα της τσίχλας δεν βλάπτει τα μόρια της πρωτεΐνης ACE2, διευκρίνισαν οι ερευνητές.

Η χρήση τσίχλας για τη μείωση του ιικού φορτίου στο σάλιο θα ενίσχυε την παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού και θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε χώρες όπου τα εμβόλια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα ή οικονομικά προσιτά, είπαν οι ερευνητές. Η τσίχλα είναι κατασκευασμένη από φυτικό υλικό κλινικής ποιότητας και αναπτύχθηκε για να πληροί τις απαιτήσεις του FDA, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για χρήση από το κοινό, οι ερευνητές στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητά της, ελπίζοντας σύντομα να βγει στην αγορά.