Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι είχε συμβουλέψει τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να πατήσουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» σταματώντας τα ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής, υπό το φως της εμφάνισης της παραλλαγής της Μποτσουάνα ή B.1.1.529.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού.

»Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες.

»Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι.

»Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν το “φρένο έκτακτης ανάγκης” στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

»Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή. Και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτήν την περιοχή θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας».

Η κ. Von der Leyen δεν αναφέρθηκε στον εντοπισμό της πρώτης περίπτωσης κρούσματος της νέας παραλλαγής στο Βέλγιο και τόνισε τη σημασία των εμβολιασμών, του πλυσίματος των χεριών και της χρήσης μάσκας.

Ήδη πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, λόγω ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή.

Στην Ελλάδα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο για τους ταξιδιώτες που έρχονται από Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι: Απαιτείται ειδική άδεια για το ταξίδι, καραντίνα 10 ημερών μετά την άφιξη και τριπλό μοριακό τεστ (ένα πριν το ταξίδι, ένα κατά την άφιξη και ένα κατά τη διάρκεια της καραντίνας). Επίσης, όλα τα θετικά PCR τεστ του τελευταίου 15θήμερου θα επανελεγχθούν για τυχόν εντοπισμό της νέας παραλλαγής.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να μην επιβάλλουν βιαστικά ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την παραλλαγή B.1.1.529, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πραγματικά λόγος ανησυχίας. Σημείωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες όποτε είναι δυνατόν, να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, να αερίζουν τα δωμάτια και να τηρούν την υγιεινή των χεριών.