Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Ομιλητές, ο Πρόεδρος του Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) & του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχη Αττικής, η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και η κ. Κυριακή Κανελλακοπούλου, Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας. Ο συντονισμός της Συνέντευξης Τύπου, πραγματοποιήθηκε από την κ. Μαρία Αϊδίνη, Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Στόχος της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά είναι να δώσει έμφαση στη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών, ενημερώνοντας το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες των Ιατρών για την υπεύθυνη λήψη των πολύτιμων αυτών φαρμάκων.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε: «Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί ένα θέμα υγείας, μεγάλης σημασίας, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Κοινότητας. H κατάσταση επίσης στη χώρα μας είναι αρκετά δύσκολη, καθώς έχουμε πρωτιά στην Ευρώπη. Πρωτιά στην κατάχρηση των αντιβιοτικών και φυσικά πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων».

Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και η κ. Κυριακή Κανελλακοπούλου ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 είναι Παγκόσμια αφιερωμένη στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση Όλων μας για τα Αντιβιοτικά. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου 2008 από το European Center for Disease Control and Prevention (ECDC), ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και αφορούσε μόνο τα κράτη της Ευρώπης, ενώ λόγω της μεγάλης σημασίας της, από το 2015 ο Π.Ο.Υ. την ανακήρυξε ως Παγκόσμια πλέον Εβδομάδα. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις.

»Δυστυχώς όμως, και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία:

(α) Την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα, που αφορούν πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες και κινολόνες, όπως φαίνεται στις επίσημες καταγραφές του ECDC από το 2014. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της K-Research, που ανατέθηκε από τον ΙΣΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, 75% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικά την περασμένη χρονιά, δηλαδή αύξηση 50% περίπου σε σύγκριση με το 2015, για συμπτώματα που ήταν ενδεικτικά ιώσεων (π.χ. πονόλαιμος, βήχας, συνάχι, χαμηλός πυρετός), και επομένως τελείως άχρηστα, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στις ιώσεις. Αλλά και στα νοσοκομεία της χώρας μας πολύτιμα αντιβιοτικά, όπως είναι οι καρβαπεμένες και η κολιστίνη, έχουν πρωτεία κατανάλωσης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

(β) Την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα σχετικά νεότερα αντιβιοτικά τόσο εξωνοσοκομειακά όσο και ενδονοσοκομειακά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αντοχή στις καρβαπενέμες για τα νοσοκομειακά μικρόβια, όπως είναι τα στελέχη Acinetobacter spp και Klebsiella spp κυμαίνεται από 40%-95%, ενώ τα Κολοβακτηρίδια που απομονώνονται στην κοινότητα από ασθενείς με ουρολοιμώξεις είναι ανθεκτικά >50% στην αμοξυκιλλίνη, 24% στην κοτριμοξαζόλη και ~20% στις κινολόνες».

Τι είναι όμως η αντοχή, από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο >700.000 άνθρωποι από λοιμώξεις που προκάλεσαν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και πώς προκαλείται; «Τα μικρόβια, ως ζώντες μικροοργανισμοί, αμύνονται στους εισβολείς-αντιβιοτικά. Στη μάχη που ακολουθεί, τα βακτήρια ενεργοποιούν μηχανισμούς που εξουδετερώνουν τα αντιβιοτικά που λαμβάνουμε, ενώ συγχρόνως τα πολυανθεκτικά στελέχη αποικίζουν και τις φυσιολογικές μας χλωρίδες, ώστε ο κίνδυνος για μελλοντικές λοιμώξεις που θα προκαλέσουν τα πολυανθεκτικά μικρόβια να ελλοχεύει συνεχώς, αφού μέσω των χλωρίδων μας προκαλούνται οι περισσότερες λοιμώξεις».

Δεν πρέπει όμως να παραμελείται στα νοσοκομεία μας και η εφαρμογή των «Μέτρων Επαφής» όπως και της Υγιεινής των Χεριών από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πριν και μετά από κάθε επαφή με ασθενή. Διότι, ενώ η κατάχρηση των αντιβιοτικών επιλέγει ανθεκτικούς κλώνους μικροβίων, τα «άπλυτα» χέρια τα διασπείρουν στον ασθενή και το άμεσο περιβάλλον του, ώστε τελικά να προκαλείται ένας φαύλος κύκλος. Συγχρόνως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι και τα αντιβιοτικά ως φάρμακα δεν είναι αθώα, αφού προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλεργικές αντιδράσεις και διαρροϊκά σύνδρομα, ακόμα και θανατηφόρα.

Το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστούμε ότι έχει φτάσει «Το Τέλος των Αντιβιοτικών», όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως από την Παγκόσμια Φαρμακοβιομηχανία και τους αρμόδιους φορείς, αφού την τελευταία δεκαετία δεν διαφαίνεται ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουν «νέες γενιές» αντιβιοτικών δραστικών στα πολυανθεκτικά μικρόβια που εμείς δημιουργήσαμε με την υπερκατανάλωσή τους!

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα που μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους, για να ξανακάνουμε δραστικά τα αντιβιοτικά; Ναι, και αφορά στη διακοπή της άσκοπης χορήγησης τους για 3-6 μήνες, τη σωστή διαγνωστική των λοιμώξεων και τη συμβουλευτική από τον ιατρό μας! Τότε μόνο τα μικρόβια θα ξαναγίνουν ευαίσθητα!

Κι αν αδιαφορήσουμε; «Ας σκεφτούμε πως σήμερα πεθαίνει σε παγκόσμια κλίμακα ένας ασθενής κάθε 45 δευτερόλεπτα από πολυανθεκτικό μικρόβιο και ότι έως το 2050 θα πεθαίνουν 10εκ. άνθρωποι κάθε χρόνο! Πολύ περισσότεροι συνάνθρωποί μας, δηλαδή, συγκριτικά με αυτούς που θα πεθαίνουν από καρκίνο!»

Ας σώσουμε λοιπόν τα αντιβιοτικά! Πώς; Με την συνεργασία όλων μας, ιατρών, φαρμακοποιών, της φαρμακοβιομηχανίας, πολιτών και της πολιτείας, για να ξανακάνουμε δραστικά τα πολύτιμα αυτά φάρμακα!