Η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστραλία ανέφεραν τα πρώτα τους κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, αυξάνοντας τον κατάλογο των χωρών που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα, κυρίως μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεψαν από τη νότια Αφρική. Κρούσματα της Όμικρον έχουν επίσης αναφερθεί στο Βέλγιο, την Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Αφρική.

Στις ΗΠΑ δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη κρούσματα της παραλλαγής, αλλά είναι πιθανό να εξαπλώνεται ήδη σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Δρ Anthony Fauci, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων: «Όταν έχετε έναν ιό που δείχνει αυτόν τον βαθμό μεταδοτικότητας και έχετε ήδη κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδια… σχεδόν πάντα θα πάει ουσιαστικά παντού», δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την Όμικρον -γνωστή επιστημονικά ως B.1.1.529- ως «παραλλαγή ανησυχίας», πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης, σοβαρής ασθένειας και διαφυγής από τα εμβόλια. Η Όμικρον έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να την κάνουν πιο μεταδοτική, είπε ο Δρ Fauci.

«Όλα αυτά είναι πιθανότητες, αλλά ακόμη και αυτό είναι αρκετό», είπε. «Είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που είναι σοβαρό. Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν είναι, αλλά θέλεις πραγματικά να είσαι μπροστά από τις εξελίξεις», συμπλήρωσε.

Η Αυστραλία και η Δανία ήταν οι πιο πρόσφατες χώρες που επιβεβαίωσαν κρούσματα της παραλλαγή: Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Όμικρον εντοπίστηκε σε δύο ταξιδιώτες που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και δεν είχαν συμπτώματα. Στη Δανία, η παραλλαγή βρέθηκε σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν πρόσφατα από τη Νότια Αφρική.

Ολλανδοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν την Κυριακή ότι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 13 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον ανάμεσα σε 61 επιβάτες που είχαν φτάσει στη χώρα με δύο πτήσεις από τη Νότιο Αφρική και που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ ατόμων που ταξίδεψαν στη νότια Αφρική. Η Γερμανία επιβεβαίωσε επίσης δύο κρούσματα το Σάββατο μεταξύ ταξιδιωτών που έφτασαν στη χώρα από το αεροδρόμιο του Μονάχου. Η Ιταλία ανέφερε ότι εντοπίστηκε κρούσμα σε επιβάτη που έφτασε από τη Μοζαμβίκη.

Στο Ισραήλ, το οποίο έχει επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Όμικρον, αλλά έχει πολλά ακόμη ύποπτα, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται σε ξένους ταξιδιώτες -από όλο τον κόσμο- να επισκεφτούν τη χώρα για 14 ημέρες. Η Ιαπωνία ακολούθησε το παράδειγμά του, λέγοντας ότι απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους ξένους επισκέπτες.

Ο Δρ Fauci τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να πανικοβάλλονται – θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως το να φοράνε μάσκες, να ακολουθούν τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.