Το αντιιικό χάπι της Merck κατά της Covid-19, το molnupiravir, φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε σχέση με όσα έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα της αρχικής κλινικής δοκιμής.

Σύμφωνα με ανάλυση επιστημόνων του FDA, του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, το πειραματικό χάπι μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 κατά περίπου 30%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, ενώ δεν έδειξε κανένα όφελος για άτομα με αντισώματα κατά του κορωνοϊού από προηγούμενη λοίμωξη.

Η ενημερωμένη ανάλυση έδειξε 48 νοσηλείες ή θανάτους μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη που έλαβαν τυχαία το αντιικό φάρμακο, σε σύγκριση με 68 μεταξύ εκείνων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Αυτά τα αποτελέσματα προέρχονται από το πλήρες σύνολο 1.433 ασθενών που τυχαιοποιήθηκαν στην κλινική δοκιμή, τα στοιχεία της οποίας έγιναν διαθέσιμα την περασμένη εβδομάδα.

Τα αρχικά αποτελέσματα από τους πρώτους 775 ασθενείς της κλινικής δοκιμής, τα οποία εκδόθηκαν σε δελτίο Τύπου της εταιρείας τον Οκτώβριο, ανέφεραν ότι το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου κατά περίπου 50%.

Η Merck παράγει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο είναι το πρώτο αντιικό χάπι για τη θεραπεία λοιμώξεων από τον κορωνοϊό. Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Μεγάλης Βρετανίας ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου στις αρχές Νοεμβρίου και η εταιρεία είπε ότι αναμένει να διανείμει το φάρμακο παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2021.

Τον περασμένο μήνα, δύο ινδικές εταιρείες φαρμάκων διέκοψαν τις κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου μιας γενόσημης εκδοχής του molnupiravir, αφού η εξέταση των στοιχείων δεν κατάφερε να εντοπίσει κανένα όφελος για ασθενείς με μέτρια νόσο. Οι δοκιμές σε ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να χορηγείται με τέσσερα χάπια που λαμβάνονται μέσα σε 5 ημέρες. Είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται εντός των πρώτων ημερών εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μελέτες σε ζώα, το φάρμακο επηρέασε τον σχηματισμό οστών. Για τον λόγο αυτό, ο FDA συμφώνησε με τη φαρμακευτική εταιρεία ότι το molnupiravir δεν θα πρέπει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Πέρα από αυτές τις ανησυχίες, ο FDA λέει ότι δεν υπήρχαν σημαντικά ζητήματα ασφάλειας μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, αν και αναγνωρίζουν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός.