Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που δεν νιώθουν καλά ή είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό καλό θα ήταν να αποφύγουν να ταξιδέψουν, εάν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στην τελευταία του ταξιδιωτική οδηγία, ο ΠΟΥ περιλαμβάνει στην κατηγορία «ευάλωτα» άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.

Μια προηγούμενη δήλωση του ΠΟΥ συμβούλευε την πλήρη αποφυγή ταξιδιών όλων όσοι ανήκουν σε αυτήν την ομάδα, ωστόσο μια διορθωμένη έκδοση διευκρίνισε ότι μόνο όσοι ευάλωτοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να καθυστερήσουν το ταξίδι τους.

Η νέα οδηγία ακολουθεί τις προηγούμενες συμβουλές του ΠΟΥ για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έρχεται εν μέσω ανησυχίας για τη νέα παραλλαγή Όμικρον. Ο ΠΟΥ επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι οι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν εμποδίζουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

Η Νότια Αφρική προειδοποίησε τον κόσμο για τη νέα παραλλαγή την περασμένη εβδομάδα. Πολλές χώρες προχώρησαν στη συνέχεια στην επιβολή περιορισμών στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής.

«Οι γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θα αποτρέψουν την εξάπλωση παγκοσμίως και επιβαρύνουν τις ζωές και τη διαβίωση των ανθρώπων», ανέφερε στη δήλωσή του ο ΠΟΥ: «Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, αποτρέποντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται επιδημιολογικά δεδομένα και δεδομένα αλληλουχίας των ιών».

Η συμβουλή του ΠΟΥ έρχεται καθώς αξιωματούχοι λένε ότι η Όμικρον ήταν παρούσα στην Ολλανδία νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για την απομόνωση της νότιας Αφρικής, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να κατηγορηθεί ο λαός της Αφρικής για το ανήθικα χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εμβολίων».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με την Όμικρον, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού μετάδοσής της, της σοβαρότητας της νόσου που μπορεί να προκαλέσει και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa δήλωσε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει πέσει θύμα άδικων διακρίσεων, προσθέτοντας ότι οι απαγορεύσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της εξάπλωσης της παραλλαγής.