Λίγα πράγματα είναι πιο θελκτικά από το ζεστό μας κρεβάτι, όταν είναι χειμώνας και είμαστε κουρασμένοι. Όμως ένας γιατρός υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή όλη τη νύχτα, καθώς αυτό θα διαταράξει την ποιότητα του ύπνου μας.

Ο Δρ Karan Rajan εξήγησε σε ανάρτησή τους στα social media ότι ο ύπνος σε ένα δροσερό δωμάτιο βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός μας. Αυτό είναι σημαντικό καθώς το επίπεδο της μελατονίνης -της ορμόνης που αυξάνει την τάση για ύπνο- αυξάνεται, καθώς η θερμοκρασία του πυρήνα μας μειώνεται.

Η αυξημένη ποσότητα μελατονίνης προάγει επίσης την αντιγήρανση, επειδή μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες και τη βλάβη του οξειδωτικού στρες. Επίσης, μειώνει τη συστηματική φλεγμονή.

Ο ύπνος σε δροσερό δωμάτιο μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους υποφέρουν από αϋπνία. Καθώς η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος πρέπει να πέσει για να ξεκινήσει ο ύπνος, «οι υψηλότερες θερμοκρασίες σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος και το σώμα σας είναι σε εγρήγορση, προσπαθώντας να σας δροσίσουν», εξήγησε ο Δρ Rajan.

«Μια πιο χαμηλή θερμοκρασία μας φέρνει πιο κοντά στην επιθυμητή θερμοκρασία ύπνου του σώματός μας και κοιμόμαστε πολύ πιο γρήγορα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα πριν από τον ύπνο μπορεί να περιορίσει τη διάρκεια του ύπνου REM και του ύπνου αργών κυμάτων (SWS) – και τα δύο στάδια είναι απαραίτητα για την «επαναφόρτιση» του οργανισμού.

Ο ύπνος REM διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία και διατήρηση αναμνήσεων και συνήθως συμβαίνει τα πρώτα 90 λεπτά που κοιμόμαστε. Ο ύπνος αργών κυμάτων είναι η βαθύτερη φάση του ύπνου.

Ένα άλλο όφελος του ύπνου σε δροσερό δωμάτιο είναι ότι μπορεί να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία: «Υπάρχει έρευνα που υποδηλώνει ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του καφέ λίπους που παράγεται από τα βλαστοκύτταρα. Το καφέ λίπος βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερόλης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη», εξήγησε ο Δρ Rajan.