Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αλλά και για τη διάθεση δωρεάν self test πριν και μετά τις γιορτές σε όλους τους πολίτες, αναλύοντας τα μέτρα για την προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας στη χώρα μας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η λειτουργία των θεματικών χριστουγεννιάτικων πάρκων θα αφορά μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, καθώς και παιδιά με self test. Αναλυτικά όσα είπε ο Υπουργός:

«Σχετικά με την υποχρεωτικότητα, όπως ψηφίστηκε χθες από την Βουλή των Ελλήνων, όσοι συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού προκειμένου να μην υπάρχει υποχρέωση ως προς το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ.

»Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους. Άρα θα υπάρξει ενημέρωση στην πορεία για το πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις και πότε θα εξεταστούν.

»Το μέτρο αυτό τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ και μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα υποβάλλεται σε αυτό το διοικητικό πρόστιμο.

»Παράλληλα, με το Νόμο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

»Δεύτερο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας, είναι ότι ενόψει των εορτών και επειδή θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή επιδημιολογική εικόνα του πληθυσμού, θα δοθεί δωρεάν ένα self-test σε όλους τους ενήλικους πολίτες, προκειμένου να εξεταστούν και να δούμε πώς είναι η συνολική επιδημιολογική κατάσταση.

»Είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετάσχουν όλοι οι συμπολίτες μας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, σε αυτόν τον γενικό έλεγχο του πληθυσμού, που θα είναι δωρεάν, ώστε το πρώτο τεστ να γίνει την πρώτη εβδομάδα. Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα λαμβάνουν οι πολίτες το self-test. Θα μπορούν να βλέπουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται με αποτέλεσμα όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να μπορούν να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα.

»Συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, ειδικά πριν από τις εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.

»Αυτό το πρόγραμμα που σας λέω με τον έλεγχο του πληθυσμού, θα πραγματοποιηθεί- και πάλι- την εβδομάδα μετά τις εορτές, ώστε να έχουμε μία πλήρη επιδημιολογική εικόνα όλου του πληθυσμού. Λεπτομέρειες για αυτό το πρόγραμμα θα σας πει ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο κύριος Ζαούτης.

»Επιπλέον, μετά και τις εισηγήσεις της Επιτροπής, τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόταση η οποία υπήρξε, σε αυτά θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τα ανήλικα τέκνα θα τηρείται η διαδικασία, όπως στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

»Επιπλέον, μετά από πρόταση της Επιτροπής και με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, προκειμένου να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Δηλαδή, όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self-test είτε με rapid, θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Αυτός είναι ένας καλύτερος τρόπος ελέγχου για αυτούς που νοσούν να ξέρουμε μέσω του PCR ότι έχει δηλωθεί ότι έχουν νοσήσει με Covid».