Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 να γίνεται στους τρεις μήνες αντί για τους έξι, σε όλους τους ενήλικους άνω των 17 ετών. Αναλυτικά, το σκεπτικό της Επιτροπής, όπως καταγράφεται στην ανακοίνωσή της:

«Με την ανάδυση της παραλλαγής “Όμικρον” και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα και επανεξέτασε εκτάκτως τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid – 19 καταλήγοντας στα εξής:

Χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους πολίτες 18 και άνω, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με δύο δόσεις. Σε περίπτωση προηγηθείσας νόσου Covid-19 ο εμβολιασμός συστήνεται 3 μήνες μετά τη διάγνωσή της.

Η διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον» σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα καθιστούν απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου Covid-19 μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεχίσει να αξιολογεί τα νέα δεδομένα και να επικαιροποιεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία του πληθυσμού».

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση της επιτροπής:

«Άρα με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουμε τη μείωση του διαστήματος της αναμνηστικής δόσης από τους 6 μήνες, που ήταν μέχρι σήμερα, στους 3 μήνες για τις ηλικίες 17 και άνω.

»Το διάστημα των 2 μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson&Johnson παραμένει και όπως επίσης για όσους νοσήσει έχουμε τη μείωση του διαστήματος εμβολιασμού που σύστηνε η Επιτροπή. Είχαμε σύσταση για εμβολιασμό 6 μήνες μετά τη νόσηση και αυτό το διάστημα κατεβαίνει στους 3 μήνες.

»Η πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο από την δεύτερη δόση, θα ανοίγει σταδιακά από σήμερα το βράδυ μέχρι αύριο το πρωί.

»Να υπενθυμίσω ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού και μάλιστα έχουμε διαθέσιμα ραντεβού αυτή την Κυριακή 5/12. Επίσης το μήνυμα που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr για όσους έχουν νοσήσει και πάνε να κλείσουν το ραντεβού τους, αυτή τη στιγμή γράφει «Σύσταση για 6 μήνες», αυτό θα διορθωθεί την Δευτέρα έτσι ώστε να γράφει την καινούργια σύσταση που είναι “Σύσταση για 3 μήνες”.

»Επιχειρησιακά ανέφερα και χθες ότι έχουμε αυξήσει κατά πολύ για το μήνα Δεκέμβριο τη δυναμικότητα, η οποία είναι για περισσότερα από 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

»Έχουν κλειστεί ήδη 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και έχουμε λίγο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο διαθέσιμα ραντεβού. Θα προστεθούν και άλλα στην πορεία και έτσι ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου να μπορέσουν να κάνουν την αναμνηστική δόση έως τα μέσα Ιανουαρίου».