Ένας τύπος φυκιών, τα ulva ή πιο απλά «θαλασσινά μαρούλια», που αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο σε μέρη όπως η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Χαβάη, μπορεί να έχει ένα επιπλέον όφελος για τους ανθρώπους: Εργαστηριακά πειράματα δείχνουν ότι το ulvan, ένα εκχύλισμα από αυτό το είδος φυκιών, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Άλλες μορφές βρώσιμων φυκιών έχουν επίσης υποσχεθεί αντιιικά αποτελέσματα κατά του κορωνοϊού – τουλάχιστον σε πολύ πρώιμες μελέτες που έγιναν σε εργαστήρια και ζώα. Αλλά το ulvan έχει ήδη δοκιμαστεί και ως αντιική θεραπεία κατά ορισμένων γεωργικών και ανθρώπινων ιών. Αυτό έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν εάν θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό.

Για να το ανακαλύψουν, οι επιστήμονες ανάπτυξαν τα φύκια σε ένα εργαστήριο, εξήγαγαν το εκχύλισμα ulvan και στη συνέχεια εξέθεσαν ανθρώπινα κύτταρα τόσο στον κορωνοϊό όσο και στο εκχύλισμα. Όταν τα κύτταρα εκτέθηκαν στο ulvan, δεν μολύνθηκαν από τον κορωναϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειράματος που δημοσιεύθηκαν στο PeerJ.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του ulvan από τα φύκια μπορεί να επηρεάσει τις αντιικές ιδιότητες του εκχυλίσματος: Οι ερευνητές συνέκριναν δύο μεθόδους εξαγωγής και βρήκαν ότι η μία είχε ως αποτέλεσμα ulvan με 10 φορές μεγαλύτερη ισχύ καταπολέμησης του ιού. Αυτό υποδηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να τελειοποιηθεί η καλύτερη μέθοδος για τη δημιουργία ulvan με τις καλύτερες αντιικές ιδιότητες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ακόμη κι αν το εκχύλισμα των φυκιών αποδειχθεί αποτελεσματικό σε περισσότερες εργαστηριακές δοκιμές, θα πρέπει να δοκιμαστεί να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και ανθρώπους για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό σε δοκιμές σε ανθρώπους, το εκχύλισμα φυκιών έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό όλους τους πληθυσμούς του αναπτυσσόμενου κόσμου που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβόλια, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.