Η Νέα Ζηλανδία θα απαγορεύσει την πώληση τσιγάρων στην επόμενη γενιά της, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει εντελώς το κάπνισμα στο μέλλον: Όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008 δεν θα μπορούν να αγοράζουν τσιγάρα ή προϊόντα καπνού ποτέ στη ζωή τους, σύμφωνα με νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν», δήλωσε η υπουργός Υγείας Δρ Ayesha Verall.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας σαρωτικής καταστολής του καπνίσματος που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατροί και άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας στη χώρα χαιρέτησαν τις «κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο» μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μειώσουν την πρόσβαση στα προϊόντα καπνού και θα περιορίσουν τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα.

«Θα βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν ή να στραφούν σε λιγότερο επιβλαβή προϊόντα και θα καταστήσει πολύ λιγότερο πιθανό για τους νέους να εθιστούν στη νικοτίνη», δήλωσε η καθηγήτρια Janet Hook από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο.

Ωστόσο, κάποιοι προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει μαύρη αγορά για τον καπνό – κάτι που αναγνωρίζει και η επίσημη δήλωση του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι «τα τελωνεία θα χρειαστούν περισσότερους πόρους για να επιβάλουν τον έλεγχο των συνόρων».

Η Νέα Ζηλανδία είναι αποφασισμένη να επιτύχει έναν εθνικό στόχο μείωσης του ποσοστού καπνίσματος στη χώρα στο 5% έως το 2025, με μακροπρόθεσμο στόχο να το εξαλείψει τελικά εντελώς.

Αυτή τη στιγμή, το 13% των ενηλίκων της Νέας Ζηλανδίας καπνίζει, με το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο μεταξύ των ιθαγενών Μαορί, όπου φτάνει σχεδόν το ένα τρίτο. Οι Μαορί υποφέρουν επίσης από υψηλότερο ποσοστό ασθενειών και θανάτου.

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας λέει ότι το κάπνισμα προκαλεί έναν στους τέσσερις καρκίνους και παραμένει η κύρια αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν για τα πέντε εκατομμύρια του πληθυσμού της.

Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης σημαντικούς ελέγχους στα προϊόντα καπνού, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού περιορισμού των θέσεων πώλησης τσιγάρων και την απομάκρυνσή τους από τα σούπερ και τα μίνι μάρκετ: Ο αριθμός των καταστημάτων που είναι αδειοδοτημένα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί δραστικά σε λιγότερα από 500, από περίπου 8.000 που είναι τώρα.