Τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση μέσα σε διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους. Τα μέτρα και το σκεπτικό τους, όπως τα ανέλυσε ο Υπουργός:

«Επειδή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, μετά το τρίμηνο η φυσική ανοσία έχει περάσει, η Επιτροπή μάς εισηγήθηκε το πιστοποιητικό νόσησης να μην ισχύει μετά τους 3 μήνες και ο πολίτης να πρέπει να εμβολιαστεί.

»Τις επόμενες ημέρες, δηλαδή αύριο ή το αργότερο το Σάββατο- θα εκδοθεί η ΚΥΑ γιατί θέλουμε να καλύψουμε και όσους είναι στον 4ο, 5ο μήνα και άρα έχει λήξει το πιστοποιητικό τους. Προφανώς μόλις τεθεί το θέμα του τριμήνου θα πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος σε αυτούς τους ανθρώπους να μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν για να μην υποστούν τις συνέπειες της λήξης του πιστοποιητικού. Άρα θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να εμβολιαστούν αυτοί οι συμπολίτες μας.

»Αυτοί οι οποίοι είναι μέσα στο τρίμηνο, έχουν το χρόνο να κλείσουν το ραντεβού τους και να πάνε να εμβολιαστούν.

»Αντίστοιχα θα συντμηθούν αυτοί οι χρόνοι και για τις κατηγορίες στις οποίες υπάρχει υποχρεωτικότητα, δηλαδή στους άνω των 60, είτε αφορά την αναμνηστική δόση είτε την πρώτη δόση. Οι 180 ημέρες θα γίνουν 90 και έχει κατατεθεί και τροπολογία για αυτό το θέμα.

»Από τις 13/12, ήδη το έχουμε περάσει με ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος άνω των 60 ετών δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει επτάμηνο, δηλαδή από το εξάμηνο έχει και ένα μήνα, στην πραγματικότητα λογίζεται ως ανεμβολίαστος.

»Όσοι δεν έχουν κάνει καμία δόση, από τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο. Και να σας ενημερώσω ότι μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, έχουν κλειστεί 85.000 ραντεβού πρώτης δόσης στους 60+. Όταν ο κόσμος άνω των 60 που δεν είχε εμβολιαστεί ήταν 580.000, καταλαβαίνετε ότι οι 85.000 είναι περίπου το 15%. Άρα το μέτρο απέδωσε από τις πρώτες του ημέρες».