Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

«H πανδημία στη χώρα μας εμφανίζει πλέον σαφή ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα με το μέσο κυλιόμενο του 7ημέρου να μειώνεται κάτω από τα 6.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να παραμένει σταθερή στα 37 έτη. Αύξηση των νέων κρουσμάτων παρατηρείται κυρίως στην Ευρυτανία, το Λασίθι, την Αργολίδα και τη Δυτική Αττική. Εκτός από τον αριθμό νέων κρουσμάτων, σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν τη τελευταία εβδομάδα, με το κυλιόμενο μέσο του 7ημέρου να μειώνεται στο 1,55%. Παράλληλα, μείωση σημειώνεται και στη θετικότητα που προκύπτει από τις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που οργανώνει ο ΕΟΔΥ στο 2,8% από το 4% που είχε σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου. Υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις περιφέρειες Έβρου, Ευρυτανίας, Γρεβενών, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

»Τέλος, θετικό είναι και το μήνυμα από τα δεδομένα ανάλυσης των λυμάτων που φαίνεται να μειώνονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Δεν χωρά όμως κανένας εφησυχασμός καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό με τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια και πάλι να ξεπερνούν τις 50Κ. Συνεπώς ο ιός βρίσκεται ανάμεσα μας σε κάθε γωνιά της χώρας και ο κίνδυνος έκθεσής μας σε αυτόν παραμένει υψηλός.

»Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού νοσηλευόμενων ασθενών που υπολογίζονται στην επικράτεια περίπου στις 4.800. Όμως, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, τη περασμένη εβδομάδα, την εβδομάδα 48 του 2021, παρατηρήθηκε σαφής μείωση στις νέες εισαγωγές για πρώτη φορά μετά από 8 εβδομάδες συνεχούς αύξησης των νέων νοσηλειών. Ο μέσος όρος νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών είναι 427 ανά ημέρα. Σημειώνεται ότι 3 στους 4 ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι ηλικίας >55 ετών, ενώ σταθερά χαμηλός παραμένει ο αριθμός των παιδιών και εφήβων που νοσηλεύονται και αποτελούν το 1.17% των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια.

»Οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σταθερά γύρω στους 700. Παρά την αύξηση των διαθεσίμων κλινών, απλών και ΜΕΘ, η πληρότητα στην επικράτεια βρίσκεται στο 67% για τις απλές κλίνες και στο 80% στις ΜΕΘ COVID, με τη Β. Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς σε πληρότητα 100%. Το Rt με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και με τη χρήση των σκληρών δεικτών της πανδημίας , δηλαδή τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, είναι 0.96. Με βάση αυτό, υπολογίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 650-700 διασωληνωμένους ασθενείς».