Δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 δεν είναι αρκετές για να εμποδίσουν τη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον, προειδοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η πρώιμη ανάλυση των κρουσμάτων της Όμικρον και της Δέλτα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι τα εμβόλια ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στην ανάσχεση της μετάδοσης της νέας παραλλαγής. Αλλά μια τρίτη δόση του εμβολίου εμποδίζει περίπου το 75% των ανθρώπων να κολλήσουν τον ιό.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς άλλα 448 κρούσματα της Όμικρον επιβεβαιώθηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό που έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής σε 1.265. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την Παρασκευή ήταν 58.194 – ο υψηλότερος αριθμός από τις 9 Ιανουαρίου.

Μία από τις κύριες ανησυχίες από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά η βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή Όμικρον ήταν ότι θα έκανε τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Η έκθεση του Οργανισμού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλυσε δεδομένα από 581 κρούσματα Όμικρον και χιλιάδες κρούσματα Δέλτα για να υπολογίσει πόσο αποτελεσματικά ήταν τα εμβόλια κατά της νέας παραλλαγής. Η ανάλυση βασίζεται σε περιορισμένα δεδομένα, αλλά έδειξε δραματική πτώση της αποτελεσματικότητας για το εμβόλιο της AstraZeneca και σημαντική πτώση για εκείνο της Pfizer.

Η προστασία 75% έναντι των λοιμώξεων μετά από την αναμνηστική δόση δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήταν οι δύο δόσεις έναντι των προηγούμενων παραλλαγών.

Δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για την ανάλυση των εμβολίων της Moderna ή της Janssen, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είχαν εντυπωσιακά διαφορετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας δήλωσε ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πιθανό να προσφέρουν καλή προστασία έναντι της σοβαρής Covid-19 που απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου υποστηρίζουν τις εργαστηριακές μελέτες που έδειξαν μεγάλη μείωση στην ικανότητα των αντισωμάτων των διπλά εμβολιασμένων να απομακρύνουν τον ιό.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να κρατούν πολλούς ανθρώπους εκτός νοσοκομείου, ακόμη κι αν περισσότεροι κολλήσουν κορωνοϊό. Τα στοιχεία για τη σοβαρότητα της νόσου από την Όμικρον πιθανόν να δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ένα νέο κύμα της νέας παραλλαγής θα μπορούσε να είναι προβληματικό ακόμα κι αν ήταν πιο ήπιο: Ένα μεγάλο και ξαφνικό κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει όλους όσοι είναι ευάλωτοι ταυτόχρονα στα νοσοκομεία, γονατίζοντας τα συστήματα υγείας.